Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Τίνο, το καλόκαρδο δελφινάκιΟ Τίνο, ένα μικρό δελφινάκι, ήταν ζωηρό από το πρωί. Οι σκανδαλιές με την Άνυ, τη θαλάσσια χελωνίτσα, δεν είχαν τελειωμό. Μέχρι που συνέβη κάτι απροσδόκητο που κανένας από το δύο φιλαράκια δεν περίμενε. Κάποια στιγμή, η Άνυ έχασε από τα μάτια της τον Τίνο χωρίς να το καταλάβει… Μάταια φώναζε συνέχεια το όνομα του. Καμιά ανταπόκριση δεν έπαιρνε από το αγαπημένο της φιλαράκι.

Μετά από μερικές ώρες και με δάκρυα στα μάτια, πήγε στη μητέρα του Τίνο και της είπε το νέο. Ότι το μικρό δελφινάκι εξαφανίστηκε… Τότε, άρχισαν να τον ψάχνουν. Και με τη βοήθεια και άλλων θαλασσινών φίλων τους, προσπαθούσαν να το βρουν…

Λίγα χιλιόμετρα μακριά τους, ο Τίνο συζητούσε με ένα μικρό κοριτσάκι, τη Μέλανη. 

«Το ξέρω ότι θα με ψάχνουν όλοι τώρα» είπε ο Τίνο στην καινούργια του φίλη. «Έτσι όπως θα σε ψάχνουν κι εσένα» συνέχισε, αφήνοντας ένα χαδάκι στο μαγουλάκι της. 

Το μικρό κοριτσάκι είχε ήδη σταματήσει να κλαίει εδώ και ώρα. Ο Τίνο της ενέπνεε σιγουριά και ασφάλεια. Ένιωθε ότι δεν είχε λόγο να φοβάται τώρα.

Όταν εκείνο το πρωί, μετά από ατύχημα έπεσε από το σκάφος του πατέρα της στη θάλασσα, τρόμαξε πάρα πολύ και πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να σωθεί. Έκλαιγε και φώναζε καθώς προσπαθούσε να κολυμπήσει. Τις εκκλήσεις της όμως για βοήθεια, δεν κατάφερε να τις ακούσει κανένα μέλος της οικογένειας της από το σκάφος, αφού δεν είχαν συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή την απουσία της.Ο μοναδικός που την άκουσε και έσπευσε να τη βοηθήσει, ήταν το δελφινάκι ο Τίνο. Ο οποίος δεν πρόλαβε καν να το πει στη φίλη του Άνυ, αποχωρίστηκε την παρέα της και αμέσως βρέθηκε δίπλα στη Μέλανη σώζοντας τη ζωή της…

Τώρα τα δύο νέα φιλαράκια έκαναν παρέα, συζητούσαν, έλεγαν αστεία, γελούσαν, μα κυρίως έπαιζαν! Είχε περάσει η ώρα και δεν το είχαν καταλάβει. Όταν σταμάτησαν για να αφήσουν τον εαυτό τους να ξεκουραστεί, είχαν την τύχη να ακούσουν ανθρώπινες φωνές που φώναζαν το όνομα της Μέλανης. Οι στιγμές που ακολούθησαν είχαν προκαλέσει συγκίνηση στο Τίνο. Βλέποντας τη μικρή του φίλη να συναντά την οικογένεια της μετά από αυτή την περιπέτεια, ένιωσε και ο ίδιος τη χαρά της. Αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλο και έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούν. Οι γονείς του μικρού κοριτσιού ευχαρίστησαν το δελφινάκι και εκδήλωσαν την ευγνωμοσύνη τους. Προσφέρθηκαν αμέσως να το βοηθήσουν να βρει τη δική του οικογένεια.

 Ώρες αργότερα, όταν είχε πια βραδιάσει, ο Τίνο αναπολούσε τη ξεχωριστή εμπειρία που είχε βιώσει εκείνη τη μέρα. Ήταν χαρούμενος για τη γνωριμία που είχε με τη μικρούλα Μέλανη και που της έσωσε τη ζωή. Επίσης ήταν σίγουρος ότι όταν θα ξανασυναντηθούν θα περάσουν ακόμα καλύτερες στιγμές μαζί. 

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΞΥΨΙΤΗ (ανέκδοτο κείμενο)

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 φιλοξενούνται στη στήλη και ανέκδοτα κείμενα νέων δημιουργών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Τη σημερινή εικόνα έκανε η Μαρία Υψηλάντου.Η Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα.

Είναι απόφοιτος του κλάδων, δημιουργών μόδας ενδυματολογίας, και κλασσικού σχεδίου του ομίλου σχολών PanSik.

Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με εικονογράφηση παραμυθιών, παιδικής λογοτεχνίας και ιατρικής εγκυκλοπαίδειας ,καθώς και δημιουργία "ζωγραφικών παραστάσεων-σκηνικών "για video" παραμυθιών.

Εργάζεται 20 χρόνια σαν εκπαιδεύτρια σχεδίου μόδας στις σχολές PanSik, και σαν προσωπογράφος, κυρίως ασπρόμαυρου πορτραίτου με κάρβουνο.

Στοιχεία επικοινωνίας :  m.ipsiladou@gmail.com
Το κείμενο έγραψε η Μαριλένα Ξυψιτή. 

  
 
Η Μαριλένα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε διάφορα κυπριακά ΜΜΕ. Η αγάπη της για τη συγγραφή την οδήγησε στην παρακολούθηση των μαθημάτων του πρώτου εργαστηρίου δημιουργικής γραφής που ιδρύθηκε στην Κύπρο. Από τότε δεν σταμάτησε να γράφει χωρίς όμως να εκδώσει κάτι μέχρι στιγμής. Διηγήματα της έχουν δημοσιευτεί κατά διαστήματα στο διαδίκτυο. Τον ελεύθερο της χρόνο τον μοιράζει ανάμεσα στη συγγραφή και την άλλη μεγάλη της αγάπη, το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Είναι αρραβωνιασμένη και μητέρα ενός δίχρονου κοριτσιού.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.


Η σελίδα «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;