Τρίτη 31 Μαΐου 2016

«Φτιάξε ένα παραμύθι»: καρτέλα δωδέκατη (γάτα)



«Με κουκί και με ρεβίθι φτιάξε ένα παραμύθι,
ιστορίες πιο πολλές με καρτέλες μαγικές!»

Με αφορμή τον Προπ και τις λειτουργίες του, αλλά και τη «Γραμματική της Φαντασίας» του Τζάνι Ροντάρι, στο «Ένα κείμενο, μία εικόνα» αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες καρτέλες αναπαραγωγής παραμυθιακού λόγου, ιδανικές για μικρούς και μεγάλους, για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, εν δυνάμει συγγραφείς και όχι μόνο.

Η διαδικασία είναι απλή. Κάθε βδομάδα θα παρουσιάζουμε μία εικόνα. Μπορείτε ελεύθερα* να την αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας, να την εκτυπώνετε (προτεινόμενο μέγεθος εκτύπωσης Α4) και να την πλαστικοποιείτε. Σταδιακά, θα έχετε στα χέρια σας μία «μαγική τράπουλα», ένα πολύτιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να εμπνευστείτε τις δικές σας ιστορίες.

Καρτέλα δωδέκατη: Γάτα

-Πώς ονομάζεται η γάτα;
-Ποιος της έδωσε το όνομά της και γιατί;
-Σε ποια περιοχή ζει;
-Ποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό έχει και την κάνει ατρόμητη;
-Σε ποιον από τους ήρωες της παραμυθοτράπουλας ανήκει;
Στην ιστορία μπορούν να ενσωματωθούν και οι καρτέλες των προηγούμενων εβδομάδων (μάγισσα, πριγκίπισσα, πειρατής, ξωτικό, νεράιδα, βασιλιάς, ιππότης, πεταλούδα, κοκκινολαίμης, άλογο).

Πίσω μέρος των καρτών (επιλογή «εκτύπωση διπλής όψης»)


Αν θέλεις να μοιραστείς μαζί μας το παραμύθι σου, στείλε το μήνυμά σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr

Τι; Ακόμα κάθεσαι;

Το Παραμυθοπαιχνίδι ξεκινάει τώρα!

Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠ

Ο Ρώσος θεωρητικός Βλαντιμίρ Προπ μελετώντας το λαϊκό μαγικό παραμύθι της χώρας του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα παραμύθια υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, οι οποίες καθορίζουν τη δράση των δρώντων ηρώων και είναι συνολικά τριάντα μία (απομάκρυνση, απαγόρευση, παράβαση, έρευνα, προδοσία, παγίδα, συνενοχή, ζημιά ή έλλειψη, μεσολάβηση, συγκατάθεση του πρωταγωνιστή, αναχώρηση του πρωταγωνιστή, ο πρωταγωνιστής υποβάλλεται σε δοκιμασία από το δωρητή, αντίδραση του πρωταγωνιστή, κατοχή του μαγικού μέσου, μεταβίβαση του πρωταγωνιστή, πάλη πρωταγωνιστή-ανταγωνιστή, ο πρωταγωνιστής σημαδεύεται, νίκη επί του ανταγωνιστή, μετατόπιση της δυστυχίας ή της αρχικής έλλειψης, επιστροφή του πρωταγωνιστή, διωγμός του, ο πρωταγωνιστής γλιτώνει, ο πρωταγωνιστής φτάνει ινκόγνιτο στο σπίτι, απαιτήσεις του ψεύτικου πρωταγωνιστή,  στον πρωταγωνιστή ανατίθεται ένα δύσκολο καθήκον, επιτέλεση του καθήκοντος, αναγνώριση του πρωταγωνιστή, αποκάλυψη του ψεύτικου πρωταγωνιστή ή ανταγωνιστή, μεταμόρφωση του πρωταγωνιστή, τιμωρία του ανταγωνιστή, γάμος του πρωταγωνιστή). Δεν είναι όμως απαραίτητο να υπάρχουν όλες οι λειτουργίες σε κάθε παραμύθι, ούτε να εμφανίζονται με την ίδια σειρά.
Σύμφωνα με τον Τζάνι Ροντάρι στο Ρέτζο Εμίλια (επαρχία της Ιταλίας η οποία έγινε γνωστή για το καινοτόμο παιδαγωγικό της πρόγραμμα) ξεκίνησαν να δουλεύουν με τις λειτουργίες του Προπ φτιάχνοντας καρτέλες και γράφοντας απλά στην καθεμία τον τίτλο της λειτουργίας ή του θέματος. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εμπνεύστηκαν και έγραψαν πολλές ιστορίες.
Με βάση, λοιπόν, όλες αυτές τις ιδέες, δημιουργήθηκε το «Φτιάξε ένα παραμύθι».
Μπορεί να μη στηρίζεται στις λειτουργίες του Προπ, έχει όμως ως αρχή του τη φιλοσοφία του Τζάνι Ροντάρι, σύμφωνα με τον οποίο όλοι, αν έχουμε μία αφορμή μπορούμε να γράψουμε παραμύθια!

Βιβλιογραφία:
-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΚΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, Άρθρα και μελετήματα για την παιδική λογοτεχνία, εκδόσεις Δημ.Κ.Σαλονικίδη, Θεσσαλονίκη, 1999.
-ΤΖΑΝΙ ΡΟΝΤΑΡΙ, Γραμματική της φαντασίας-Εισαγωγή στην τέχνη να επινοείς ιστορίες, εκδόσεις Μεταίχμιο, 1993, μετάφραση Γιώργος Κασαπίδης.
Αθηνά Πετούλη


Η σελίδα της Αθηνάς στο facebook:

Γιώτα Κοτσαύτη


Στοιχεία επικοινωνίας: yotakotsafti1@yahoo.gr
*Με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών επιτρέπεται η ελεύθερη εκτύπωση των καρτών «Φτιάξε ένα παραμύθι», καθώς και η δημιουργική χρήση τους σε ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες. Μοναδικές προϋποθέσεις: να αναφέρεται ΠΑΝΤΑ η πηγή και να ΜΗ χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.


Αντίο, Άνοιξη!



Η Άνοιξη μάς χαιρετά
και δίνει τη σκυτάλη
σ’ ένα ξανθόμαλλο παιδί
που ήδη ξεπροβάλλει.

Σκορπά λουλούδια πίσω της,
κόκκινες πασχαλίτσες,
αρώματα και χρώματα,
μικρές πεταλουδίτσες.

«Αντίο!» λέω δυνατά,
«Γεια σου, γλυκιά κοπέλα!
Ώρα για να ξεκουραστείς,
του χρόνου ξαναέλα.

Θα καρτερώ μ' υπομονή
τον ερχομό σου πάλι,
ξανά θα σε υποδεχτώ
με ανοιχτή αγκάλη».

ΓΙΩΤΑ ΚΟΤΣΑΥΤΗ
Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την όμορφη εικόνα της Έφης Κοκκινάκη.


Γεννήθηκα στην Αθήνα και σπούδασα ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή.
Από το 1995 ζω και εργάζομαι στη Ρόδο, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το 2014 είχα τη χαρά να εικονογραφήσω ένα παιδικό βιβλίο «The sweets of God» της Ισραηλινής συγγραφέως Daria Aharoni Bedlinger, το οποίο εκδόθηκε στο Ισραήλ (εκδόσεις Steimatzky).
Την ίδια χρονιά έλαβα μέρος στην έκθεση εικονογράφων από όλο τον κόσμο (Il posto del favor) στη Ρόκα της Ιταλίας.
Έχω λάβει μέρος σε πολλές συλλογικές εκθέσεις. Έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Η σελίδα της Έφης στο facebook:




Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Λουτσιάνο, ο κοκκινολαίμης



Σε ένα δάσος της Βρετανίας ζούσε ένα όμορφο και σπάνιο πουλί, ο κοκκινολαίμης.

Ο κοκκινολαίμης ήταν ένα στρουμπουλό πουλάκι, πολύ φιλικό με τους ανθρώπους και είχε μια ιδιαίτερη ικανότητα: να εμπνέει με το δυνατό και μελωδικό κελάηδημα καλές η κακές πράξεις ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός. Γι' αυτό τον λόγο, λοιπόν, ήθελαν όλοι να τον βρούνε και να τον αιχμαλωτίσουν κοντά τους. Και πρώτη από όλους, φυσικά, η μάγισσα Φριντέλα…


Μια φορά και έναν καιρό ζούσε σε μια μικρή πόλη της Βρετανίας ένας βασιλιάς με την οικογένεια του.
Είχαν καταφέρει με τη γυναίκα του να αποκτήσουν μόνο ένα παιδάκι, ένα πανέμορφο αγοράκι που αργότερα θα γινόταν ο διάδοχος του θρόνου.

            Το μικρό αγόρι δεν είχε φίλους να παίζει και έτσι ζήτησε από τους γονείς του να του φέρουνε ένα πουλάκι για να του κάνει παρέα.

            Έχοντας μεγάλη αδυναμία στον γιο του, ο βασιλιάς πρόσταξε αμέσως τους ιππικούς του το επόμενο πρωί να ψάξουν να βρουν το ομορφότερο πουλί με την ωραιότερη φωνή και να το φέρουν στο παλάτι!

            Το βράδυ που πέσανε όλοι για ύπνο εμφανίστηκε στο μικρό πριγκιπόπουλο μια καλή νεράιδα και του είπε να πάει στο δάσος -εκεί θα έβρισκε ένα σπάνιο πουλί που το έλεγαν κοκκινολαίμη. Ενθουσιασμένο το αγόρι ξύπνησε το πρωί και πήγε τρέχοντας στον βασιλιά να του πει τα ευχάριστα νέα. Εκείνος, χωρίς καθυστέρηση, πήρε τον γιο του και μερικούς ακόλουθούς του και πήγαν αμέσως στο δάσος. Στον δρόμο τους συνάντησαν πολλά ζωάκια, πουλάκια, έντομα όμως κανείς δεν ήξερε να τους πει που είχε πάει ο κοκκινολαίμης. Το μικρό πριγκιπόπουλο δυσαρεστημένο είπε στον μπαμπά του να αποχωρήσουν και να ξαναπάνε την επόμενη μέρα. Tο ίδιο βράδυ εμφανίστηκε πάλι η καλή νεράιδα και του είπε πως ο κοκκινολαίμης είναι φυλακισμένος στον Πύργο της μάγισσας Φριντέλας, λίγο πιο έξω από το δάσος και πως έπρεπε να πάει να τον ελευθερώσει γιατί έχει και εκείνος ανάγκη την παρέα του.

            Έτσι και έγινε! Πρωί πρωί το πριγκιπόπουλο μαζί με τον βασιλιά και τους ακόλουθους ξεκινήσανε για την αναζήτησή του.

            Φτάνοντας έξω από το δάσος άκουσαν ένα θλιμμένο κελάηδημα. Nαι, ήταν ο κοκκινολαίμης, ο Λουτσιάνο όπως τον έλεγαν, τον οποίο η μάγισσα έριξε στα δίχτυα της με την ύπουλη γλυκύτητά της. Κατάφερε να τον αιχμαλωτίσει μόνο και μόνο για να της κελαηδά και να της δίνει έμπνευση για να κάνει τις κακές της πράξεις. 

Με θάρρος και επιβλητικότητα ο βασιλιάς και οι ακόλουθοι του εισέβαλαν στον Πύργο και ελευθέρωσαν τον Λουτσιάνο. Μαζί τους πήραν και την μάγισσα με σκοπό να τη φυλακίσουν στο παλάτι. Ο κοκκινολαίμης, από τη χαρά του που ελευθερώθηκε, δεν σταμάτησε να κελαηδά σε όλη τη διαδρομή. Και όχι μόνο. Έτσι, όλα πήγαν κατ' ευχήν. Η μάγισσα έμεινε για πάντα στο κελί του παλατιού και το πουλάκι κελαηδούσε κάθε μέρα στο μικρό πριγκιπόπουλο, με το οποίο είχαν γίνει πια δυο αχώριστοι φίλοι, βοηθώντας το να κάνει πάντα το καλό!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΥΤΡΙΑΝΗ (ανέκδοτο κείμενο)   

Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την καρτέλα του Κοκκινολαίμη της παραμυθοτράπουλας «Φτιάξε ένα παραμύθι».




Αλήθεια ή παραμύθια



Ποτέ δεν είδα μια μύγα να γελάει
ούτε πορτοκαλί καπέλο να φοράει

ποτέ δεν είδα χελώνα να καλπάζει
ούτε λαγό αργό να περπατά με νάζι

δεν είδα λουλούδι να φοράει παπούτσια
ούτε και σοκολάτα που να ‘χει κουκούτσια

ποτέ δεν είδα γάιδαρο να πετάει
ούτε και ψάρι άκουσα να κελαηδαεί

δεν είδα γάτα πιλότο σε αεροπλάνο
ούτε αρκούδα να ζει σε δέντρο απάνω

ποτέ δεν είδα μπούφο να λέει αστεία
ούτε και ιπποπόταμο σε καλλιστεία…

Μα είδα ψέματα που ‘γίναν αλήθεια
και όλα να συμβαίνουν μες στα παραμύθια.

ΘΕΤΗ ΧΟΡΤΙΑΤΗ-ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ, Φρούλου! Φρέλα! Να ‘ταν χαλβάς η τρέλα!!!, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διήγηματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Τη σημερινή εικόνα έκανε Αθηνά-Μαρία Μιχοπούλου.


Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1971 στο Βόλο, όπου και κατοικεί.
Έχει δύο παιδιά, τη Φωτεινή και τον Φίλιππο.
Το 1992 πήρε το πτυχίο της νηπιαγωγού από την ιδιωτική σχολή Granits στην Αθήνα. Εργάστηκε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Βόλου για 4 χρόνια και, παράλληλα, φοίτησε στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Βόλου (τμήμα προσχολικής αγωγής).
Παρακολούθησε για έναν χρόνο μαθήματα στο τμήμα καλών τεχνών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου.
Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της και σχεδόν πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Οι μεγάλες της αγάπες είναι τα παιδιά, τα  βιβλία, η μουσική, η θάλασσα, τα ζώα, οι ζεστές αγκαλιές, το φεγγάρι και ο Βόλος.
Πιστεύει πως η τέχνη, όταν προσεγγίζεται βιωματικά, αποκαλύπτει αλήθεια και μπορεί μ’ ένα μαγικό τρόπο να λυτρώνει και να αγγίζει.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook: