Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

Άνοιξη 2020Βγήκε η άνοιξη σεργιάνι
με λουλουδιαστό φουστάνι.
Φόρεσε ένα κρίνο γέλιο
κι απ’ αμυγδαλιές στεφάνι

και μοιράζει τους ανθούς της,
ροδοπέταλα σκορπάει,
βάφει χρώματα τους κήπους
στάζει μύρο που μεθάει.

Έτσι πλουμιστή κι ωραία
περπατάει, μα ξαφνιασμένη,
βρίσκει αδειανούς τους δρόμους,
την πλατεία ερημωμένη.

Πέρασε κι απ’ το σχολείο,
τα παιδιά να χαιρετίσει,
ασπροκόκκινα βραχιόλια
του Μαρτιού να τους χαρίσει.

Άδειο κι έρημο το βρήκε,
βουβαμάρα κι ησυχία,
σκέφτηκε πως θα’ ναι σκόλη
κι έχουν κλείσει τα σχολεία.

Αλαφροπατάει, πηγαίνει,
μα καθώς κατηφορίζει,
«Κυρά- Άνοιξη, μαζέψου!»
ένας κούκος της σφυρίζει.

«Τι στολίζεσαι και βγαίνεις!
είναι δίσεχτος ο χρόνος,
όσο γίνεσαι πλανεύτρα
τόσο μεγαλώνει ο πόνος!»

Κι ένα πετροχελιδόνι
χαμηλοπετά και λέει:
«Άδικα μην τη μαλώνεις,
είναι η Άνοιξη, τι φταίει!»

ΜΕΤΑΞΙΑ ΦΩΤΙΟΥ
(κείμενο-εικόνα)


Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.
Εδώ και χρόνια υπηρετώ το δημόσιο ελληνικό σχολείο μέσα στη σχολική τάξη αλλά και από τη θέση της υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης  Γρεβενών, καθώς και ως  Μέλος του Ο.Δ.Π. Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ (για την αντιμετώπιση Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού) από το2014 έως και 2018.
Με γνώσεις εικαστικών (διετής φοίτηση στο εργαστήρι ζωγραφικής του εικαστικού  Πάνου Μιτσέλη, καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης για εκμάθηση γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου ) και συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.
Ιδρυτικό μέλλος και μέλος της χορωδίας «Λίγεια» του Δημοτικού ωδείου Γρεβενών από το 2013.
Με επιμόρφωση στις τέχνες και τον πολιτισμό, την Παιδαγωγική, την Ψυχολογία  και το Περιβάλλον, σε Θέματα Φιλοσοφίας της Παιδείας και Κοινωνιολογίας, στην Αγωγή Υγείας, στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ- Εκπαίδευση και πολιτισμός», επίσης επιμόρφωση σε ζητήματα κακοποίησης του παιδιού, στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού στο δημοτικό, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής  βίας, στην Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.
Με τους μαθητές μου σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε πολλά προγράμματα, όπως φιλαναγνωσίας, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας κ.ά.
Ακόμη συμμετείχα με  εισηγήσεις μου σε ημερίδες, σεμινάρια και παρουσιάσεις προγραμμάτων.
Το παραμύθι μου « Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ» απέσπασε το Γ΄ βραβείο στον 34ο  Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Π.Ε.Λ(Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) το 2015, ενώ το 2017 έλαβα το  Βραβείο  ποίησης από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά στον 62ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της. (Συλλογή με 25 ποιήματα για παιδιά του Δημοτικού με το τίτλο  «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ». Επίσης από την Π.Ε.Λ (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) έλαβα έπαινο για το παραμύθι με τίτλο: «ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ» στον 36ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της και το 2018 απέσπασα Εύφημο Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για την ποιητική μου συλλογή «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ».
Το 2019 η ποιητική μου συλλογή για παιδιά «ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ» , απέσπασε Εύφημο Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά στον 64ο διαγωνισμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;