Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικες καρτέλες δημιουργικής γραφής


«Με κουκί και με ρεβίθι φτιάξε ένα παραμύθι,
ιστορίες πιο πολλές με καρτέλες μαγικές!»


Με αφορμή τον Προπ και τις λειτουργίες του, αλλά και τη «Γραμματική της Φαντασίας» του Τζάνι Ροντάρι, στο «Ένα κείμενο, μία εικόνα» αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες καρτέλες αναπαραγωγής παραμυθιακού λόγου, ιδανικές για μικρούς και μεγάλους, για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, εν δυνάμει συγγραφείς και όχι μόνο.

Μπορείτε ελεύθερα* να τις αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας, να τις εκτυπώσετε (προτεινόμενο μέγεθος εκτύπωσης Α4) και να τις πλαστικοποιείτε. Έτσι θα έχετε στα χέρια σας μία «μαγική τράπουλα», ένα πολύτιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να εμπνευστείτε τις δικές σας ιστορίες.

Κύριος Κουραμπιές

-Τι σκέφτεται ο Κύριος Κουραμπιές;
-Γιατί κρατάει στα χέρια του μία καρδούλα;
-Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος του και ποιος ο χειρότερος εχθρός του;
-Σε ποια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια θα πρωταγωνιστήσει;

Πιγκουινάκι

-Πού πηγαίνει το γλυκό πιγκουινάκι;
-Γιατί κρατάει στα χέρια του μία καρδούλα;
-Πώς ονομάζεται και για ποιο λόγο του έδωσαν το συγκεκριμένο όνομα;
-Σε ποια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια θα πρωταγωνιστήσει;

Πολική Αρκούδα

-Πώς ονομάζεται η γλυκιά πολική αρκουδίτσα;
-Γιατί ο Άγιος Βασίλης της χάρισε ένα αστέρι;
-Τι άλλο της χάρισε;
-Σε τι θα της χρησιμεύσουν τα δώρα της;

Ελαφάκι

-Πώς ονομάζεται το ελαφάκι;
-Γιατί δεν θα συνοδέψει τον Άγιο Βασίλη στο μεγάλο του ταξίδι;
-Σε ποιον θα χαρίσει μια κόκκινη καρδιά και για ποιον λόγο;
-Γιατί κρύβεται σε ένα μεγάλο κουτί;

Χιονάνθρωπος

-Πώς ονομάζεται ο Χιονάνθρωπος;
-Σημείωσε πέντε λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό βλέποντας την εικόνα και γράψε μ’ αυτές μία ιστορία.
-Προσπάθησε να γράψεις ένα αστείο ποίημα για την καρτέλα.
-Σε ποιον εύχεται καλές γιορτές ο Χιονάνθρωπός μας και γιατί;

Αγγελούδι

-Τι εύχεται για τη Νέα Χρονιά το Αγγελούδι;
-Σε τι χρησιμεύει η… αστερένια γιρλάντα του;
-Πώς ονομάζεται;
-Ποιες είναι οι αγαπημένες του συνήθειες;

Άγιος Βασίλης

-Σε ποιον και γιατί θα δώσει το τελευταίο του δώρο ο Άγιος Βασίλης;
-Πώς θα περάσει τους υπόλοιπους μήνες του;
-Τι έκπληξη του ετοιμάζουν τα ξωτικά;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠ

Ο Ρώσος θεωρητικός Βλαντιμίρ Προπ μελετώντας το λαϊκό μαγικό παραμύθι της χώρας του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα παραμύθια υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, οι οποίες καθορίζουν τη δράση των δρώντων ηρώων και είναι συνολικά τριάντα μία (απομάκρυνση, απαγόρευση, παράβαση, έρευνα, προδοσία, παγίδα, συνενοχή, ζημιά ή έλλειψη, μεσολάβηση, συγκατάθεση του πρωταγωνιστή, αναχώρηση του πρωταγωνιστή, ο πρωταγωνιστής υποβάλλεται σε δοκιμασία από το δωρητή, αντίδραση του πρωταγωνιστή, κατοχή του μαγικού μέσου, μεταβίβαση του πρωταγωνιστή, πάλη πρωταγωνιστή-ανταγωνιστή, ο πρωταγωνιστής σημαδεύεται, νίκη επί του ανταγωνιστή, μετατόπιση της δυστυχίας ή της αρχικής έλλειψης, επιστροφή του πρωταγωνιστή, διωγμός του, ο πρωταγωνιστής γλιτώνει, ο πρωταγωνιστής φτάνει ινκόγνιτο στο σπίτι, απαιτήσεις του ψεύτικου πρωταγωνιστή,  στον πρωταγωνιστή ανατίθεται ένα δύσκολο καθήκον, επιτέλεση του καθήκοντος, αναγνώριση του πρωταγωνιστή, αποκάλυψη του ψεύτικου πρωταγωνιστή ή ανταγωνιστή, μεταμόρφωση του πρωταγωνιστή, τιμωρία του ανταγωνιστή, γάμος του πρωταγωνιστή). Δεν είναι όμως απαραίτητο να υπάρχουν όλες οι λειτουργίες σε κάθε παραμύθι, ούτε να εμφανίζονται με την ίδια σειρά.

Σύμφωνα με τον Τζάνι Ροντάρι στο Ρέτζο Εμίλια (επαρχία της Ιταλίας η οποία έγινε γνωστή για το καινοτόμο παιδαγωγικό της πρόγραμμα) ξεκίνησαν να δουλεύουν με τις λειτουργίες του Προπ φτιάχνοντας καρτέλες και γράφοντας απλά στην καθεμία τον τίτλο της λειτουργίας ή του θέματος. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εμπνεύστηκαν και έγραψαν πολλές ιστορίες. 

Με βάση, λοιπόν, όλες αυτές τις ιδέες, δημιουργήθηκε το «Φτιάξε ένα παραμύθι».

Μπορεί να μη στηρίζεται στις λειτουργίες του Προπ, έχει όμως ως αρχή του τη φιλοσοφία του Τζάνι Ροντάρι, σύμφωνα με τον οποίο όλοι, αν έχουμε μία αφορμή μπορούμε να γράψουμε παραμύθια!

Βιβλιογραφία:
-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΚΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, Άρθρα και μελετήματα για την παιδική λογοτεχνία, εκδόσεις Δημ.Κ.Σαλονικίδη, Θεσσαλονίκη, 1999.
-ΤΖΑΝΙ ΡΟΝΤΑΡΙ, Γραμματική της φαντασίας-Εισαγωγή στην τέχνη να επινοείς ιστορίες, εκδόσεις Μεταίχμιο, 1993, μετάφραση Γιώργος Κασαπίδης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Αθηνά Πετούλη


Η Αθηνά Πετούλη γεννήθηκε στην Κόρινθο, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής. Διαμένει μόνιμα στο νησί της Σάμου με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά τους. Ασχολείται με τη ζωγραφική (ελαιογραφίες, ακουαρέλες, ακρυλικά, έργα για παιδικά δωμάτια), την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και την εκμάθηση ζωγραφικής σε παιδιά. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής κι έχει εικονογραφήσει παραμύθια για παιδιά:
 «Καλημέρα ήλιε» της Ευφροσύνης Σπυροπούλου, Andy’s Publishers,
«Ο Κόα και το μεγάλο του δώρο» της Αθηνάς Βουδούρη,
«Μπουκέτα Ανθισμένα» Χαϊκού και άλλα τρίστιχα για παιδιά (έπαινος 2014 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά) της Γιώτας Κοτσαύτη (υπό έκδοση),
«Η ευχή της Αστεράτης» της Ζωής Παπαδάκη, εκδόσεις Φυλάτος,
«Η μάγισσα Μουρ Μουρ και το πλατύ παπούτσι» της Μαρίας Ιορδανίδου, εκδόσεις Φυλάτος.
«Το μονοπάτι του ήλιου» του Αριστείδη Κάντα, εκδόσεις Ιδέες 

Η σελίδα της Αθηνάς στο facebook:

Γιώτα Κοτσαύτη



Η Γιώτα Κοτσαύτη γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Λεβαία Φλώρινας.
Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Κείμενά της έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Το καλοκαίρι του 2018 πήρε α’ βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στον διαγωνισμό «Ασημένια Σελίδα» των εκδόσεων Εντύποις.
Η αγάπη της για την παιδική, εφηβική, νεανική λογοτεχνία την οδήγησε στη δημιουργία του δημοφιλούς ιστολογίου «Ένα κείμενο, μία εικόνα».
Τον Ιούλιο του 2018 ανέλαβε εθελοντικά τη δημιουργία βιβλιοθήκης-χώρου δημιουργικής απασχόλησης στην περιοχή της.
Κατοικεί στον νομό Φλώρινας (στο χωριό Λεβαία) με την οικογένειά της. 

Εργογραφία

-Ένα λιοντάρι με πυρετό μαθαίνει να μην είναι κακό, εκδόσεις Σαΐτα (2013)
-Γραννέτα, η πρωταγωνίστρια μαριονέτα, εκδόσεις το βιβλίο (2014)
-Ιστορίες κάτω από το γκι (συλλογικό), εκδόσεις Πολύτροπον (2014)
-Το μαγικό βοτάνι, εκδόσεις Σαΐτα (2016)
-Μπουκέτα Ανθισμένα (συλλογή χαϊκού για παιδιά-έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά), εκδόσεις Βεργίνα (υπό έκδοση)
-Ομιλούντα Κτίρια (συντονισμό-γενική επιμέλεια-εισαγωγή σε συλλογικό βιβλίο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος δημιουργικής γραφής του ΕΑΠ), εκδόσεις Κέδρος (υπό έκδοση)
-Μενέλαος Λουντέμης: ο συγγραφέας που μετρούσε τ’ άστρα (α’ βραβείο παιδικής λογοτεχνίας), εκδόσεις Εντύποις (υπό έκδοση)

Ηλεκτρονική διεύθυνση: yotakotsafti1@yahoo.gr
*Με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών επιτρέπεται η ελεύθερη εκτύπωση των καρτών «Φτιάξε ένα παραμύθι», καθώς και η δημιουργική χρήση τους σε ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες. Μοναδικές προϋποθέσεις: να αναφέρεται ΠΑΝΤΑ η πηγή και να ΜΗ χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.


2 σχόλια:

  1. κορίτσια σας παρακολουθώ φανατικά. Υπέροχες δημιουργικές εργασίες και πολύ ενδιαφέρουσες.Συνεχίστε να μας τροφοδοτείτε με ποιοτικό υλικό και διδακτικές ιστορίες.Σας ευχαριστώ κι εγώ και οι εγγόνες μου. Η γιαγιά Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ .... ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.... ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΗ «Γραμματική της Φαντασίας» του Τζάνι Ροντάρι ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ....ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΦΗ.... ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ....ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;