Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Πώς το φίδι έμεινε χωρίς πόδια



 
Το Φεγγάρι πάντοτε έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στους ανθρώπους αλλά και σε όλα τα ζώα που κατοικούσαν στη γη. Και, επειδή ζούσε μακριά, μπορούσε να βλέπει και να προβλέπει καταστροφές που θα γίνονταν εκεί και, όποτε χρειαζόταν, ειδοποιούσε όλα τα πλάσματα να φυλάγονται.

Κάποια περίοδο είχε προβλέψει πολύ μεγάλη ξηρασία στη χώρα μας. Κάλεσε λοιπόν τον Μάντι, τον αγγελιοφόρο της, και ειδοποίησε όλα τα ζώα να φύγουν από την περιοχή αυτή και να πάνε όσο το δυνατό πιο μακριά. «Η γη σας θα γίνει έρημος, δεν θα υπάρχει νερό να πίνετε, ούτε δέντρο για να ‘χετε σκιά και καταφύγιο από τον καυτερό ήλιο».

Όλα τα ζώα υπάκουσαν στις συμβουλές του Φεγγαριού εκτός από το φίδι, που, τότε, είχε κι αυτό τέσσερα πόδια και που δεν τα πήγαινε καλά με κανένα άλλο ζώο.

— Δεν πιστεύω στα παραμύθια του Φεγγαριού, είπε στον Μάντι. Πώς ξέρει αυτό από τόσο μακριά τι θα συμβεί και δεν το ξέρουμε εμείς που ζούμε εδώ;

Τα πράγματα όμως έγιναν ακριβώς όπως τα είχε προβλέψει το Φεγγάρι. Πέρασαν μήνες χωρίς μια σταγόνα βροχή. Τα φυτά ξεράθηκαν όλα και το χώμα έγινε σαν πυρωμένη χόβολη.

Το φίδι αποφάσισε κι αυτό να φύγει αλλά ήταν πολύ αργά. Μόλις άπλωνε τα πόδια του να περπατήσει, έβγαζαν φουσκάλες, καθώς βούλιαζαν στο πυρωμένο χώμα.

Ζήτησε συγγνώμη από το Φεγγάρι και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα κάνει παρέα με όλα τα ζώα. Εκείνο, μεγαλόθυμο όπως ήταν, το συγχώρεσε. Ήταν πολύ αργά όμως να του σώσει τα πόδια από τα πολλά εγκαύματα που είχαν υποστεί. Προτίμησε να τα ακρωτηριάσει για να σώσει το υπόλοιπο σώμα, στο οποίο έδωσε ένα ελαστικό μακρύ σχήμα για να μπορεί να σέρνεται χωρίς να βουλιάζει και του έβαλε σκληρά λέπια για να μην καίγεται από την καυτή άμμο. 

Δυστυχώς το φίδι σύντομα ξέχασε τις υποσχέσεις του και ξανάγινε εχθρικό με τα άλλα ζώα, τα οποία όλα το αποφεύγουν και μένει μόνο του στις σχισμές των βράχων.

(Μπούσμεν Αφρικής)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΓΟΥΤΑΣ, Η Σοφία των Λαών, εκδόσεις Σαΐτα.


Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Την εικόνα έκανε η



Η Αναστασία γεννήθηκε το 1984. Μεγάλωσε στο Διδυμότειχο και έζησε εκεί μέχρι το 2001, οπότε και έφυγε για σπουδές. Από τότε ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. 

Οι βασικές σπουδές της είναι πάνω στα Παιδαγωγικά, καθώς το 2005 πήρε το πρώτο της πτυχίο, στο τμήμα Βρεφονηπιοκομίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το 2010 τελείωσε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και το 2014 αρίστευσε στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κατεύθυνση «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες». Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως Βρεφονηπιοκόμος και τα τελευταία χρόνια είναι αναπληρώτρια δασκάλα γενικής και ειδικής αγωγής.

Τρέφει μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε καλλιτεχνικό, καθώς ασχολείται από μικρή ηλικία με τη ζωγραφική, το θέατρο, τη μουσική και το τραγούδι. Το παιδικό βιβλίο τη γοητεύει και όνειρό της είναι κάποια μέρα να γράψει το δικό της βιβλίο και -γιατί όχι;- να το εικονογραφήσει!
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;