Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Τα παραμύθια της Α' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νέας Απολλωνίας


1η ομάδα                                "Ο μαγικός σάκος"


Αφηγητής: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πειρατής που τον έλεγαν Κάπταιν  Χουκ. Το καράβι το έλεγαν "Πετροκάραβο" και μπορούσε να πάει σε πολλά νησιά. Ήταν δυνατό καράβι. Είχε έναν καλό φίλο το Γίγαντα που είχε ένα δράκο μαζί του. Ο γίγαντας με τον πειρατή έψαχναν το νησί του θησαυρού.
Γίγαντας: Στο νησί του θησαυρού είχα κρύψει πριν από πολλά χρόνια έναν μαγικό σάκο.
Αφηγητής: Με τα κιάλια είδαν το νησί του θησαυρού. Όμως, ο πειρατής καθώς κρατούσε το χάρτη του θησαυρού πάνω στο κατάστρωμα, φύσηξε δυνατός αέρας και πήρε το χάρτη στα βάθη της θάλασσας.
Πειρατής: Τι κρίμα, χάθηκε ο χάρτης του θησαυρού!
Γίγαντας: Μη φοβάσαι, φίλε μου, θα ψάξουμε και θα τον βρούμε όλοι μαζί.
Αφηγητής: Κατέβηκαν στο νησί και χάθηκαν. Καθώς περπατούσαν μέσα στο δάσος ο γίγαντας προσπαθούσε να θυμηθεί πού είχε κρύψει το μαγικό του σάκο.
Γίγαντας: Ο σάκος μου  πραγματοποιούσε ευχές. Θυμάμαι πως τον είχα κρύψει σε μια σπηλιά στην άκρη του δάσους.
Αφηγητής: Περπάτησαν αρκετά και κουράστηκαν. Κάθισαν να ξεκουραστούν δίπλα σε μια πηγή.
Πειρατής: Τι δροσερό νερό!
Αφηγητής: 'Ήπιαν πολύ νερό για να ξεδιψάσουν. Ξαφνικά άκουσαν ένα σφύριγμα από το βάθος μιας σπηλιάς. Τη σπηλιά τη φύλαγε ένα τεράστιο φίδι. Βγήκε μπροστά τους απειλητικό και σηκώθηκε αγριεμένο. Μόνο ο δράκος δε φοβήθηκε.
Πειρατής: Πω, πω, ένας φίδαρος!
Φίδι: Σςςςςς! Θα σας κάνω μια μπουκιά!
Δράκος: Εγώ θα τον πολεμήσω! Μια στιγμή να πάρω φόρα!
Γίγαντας: Έλα καλέ μου δράκε, βγάλε τη φοβερή σου φλόγα!
Αφηγητής: Ο δράκος σηκώθηκε και έβγαλε μια τεράστια φλόγα που έκαψε την ουρά του φιδιού. Εκείνο διπλώθηκε από τον πόνο.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Μπράβο, δράκε! Τα κατάφερες!
Πειρατής: Πάμε να δούμε τη σπηλιά. Λες να είναι μέσα ο σάκος σου;.
Αφηγητής: Έτρεξαν μέσα στην υγρή σπηλιά και βρήκαν το σάκο. Ο γίγαντας άρπαξε το σάκο του και έκανε μια ευχή.
Γίγαντας: Να μεταμορφωθεί το φίδι σε πίθηκο!
Αφηγητής: Τότε το σώμα του φιδιού σηκώθηκε ψηλά κι άρχισε να μεταμορφώνεται σε μαϊμού.
Πειρατής:  Γρήγορα, είπε ο πειρατής, να την κλείσουμε στο κλουβί του δράκου.
Αφηγητής: Ο γίγαντας έπιασε τη μαϊμού και την έβαλε στο κλουβί. Και η μαϊμού άρχισε να τσιρίζει και να χορεύει. Κι έτσι απέκτησαν έναν καινούριο φίλο!


2η ομάδα                                          "Το μαγικό ραβδάκι της νεράιδας"


Αφηγητής: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια νεράιδα που την έλεγαν Φλόρα. Είχε μια γάτα που την έλεγαν Λούλου και είχε γατάκια μικρά. Η νεράιδα με τη γάτα και τα γατάκια πήγαν βόλτα στο δάσος με τη γατοοικογένεια. Κάθισαν να ξεκουραστούν δίπλα στο ποταμάκι και ξέχασε το ραβδάκι της πάνω σε ένα βραχάκι.  Καθώς γυρνούσαν πίσω συνάντησαν ένα λαγό.
Νεράιδα: Γεια σου, λαγέ! Πώς σε λένε;
Λαγός: Γεια σας και χαρά σας! Με λένε Μπαξ και μαζεύω μούρα για την λαγοοικογένεια. Εσάς πώς σας λένε και που πάτε;
Νεράιδα:  Είμαι η νεράιδα Φλόρα και από δω η γάτα μου η Λούλου με τα γατάκια της. Πήγαμε βόλτα στο δάσος κι έχασα το μαγικό μου ραβδί. Μπορείς να με βοηθήσεις να το βρω;
Λαγός: Δεν είδα κανένα ραβδί αλλά θα σας βοηθήσω να το βρείτε.
Αφηγητής: Άρχισαν λοιπόν να περπατούν στο δάσος και  μετά από πολύ δρόμο έφτασαν σε ένα κάστρο σκοτεινό. Χτύπησαν τη μεγάλη πόρτα και τότε άνοιξε μόνη της. Μπήκαν μέσα και είδαν τη μάγισσα Βιλερμίνα. Καθόταν στο θρόνο της και κρατούσε στο χέρι της το ραβδί της νεράιδας.
Μάγισσα Βιλερμίνα:  Καλωσήρθατε!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Καλώς σε βρήκαμε! Πώς σε λένε;
Μάγισσα Βιλερμίνα:  Βιλερμίνα με λένε. Να σας κεράσω πορτοκαλάδα;
Λαγός (ψιθυριστά) :  Να μη δεχτούμε την πορτοκαλάδα, γιατί μπορεί να είναι μαγεμένη.
Νεράιδα:  Θέλουμε το ραβδί πίσω!
Μάγισσα Βιλερμίνα:  Χα, χα! Για να πάρετε πίσω το ραβδί θα πρέπει να περάσετε από δύο δοκιμασίες. Πρώτα θα μου καθαρίσετε το τεράστιο κάστρο μου και δεύτερον θα πρέπει να μου βρείτε τη μαγική μου χρυσόσκονη. Όταν τη μυρίζεις τότε φτερνίζεσαι. Άντε ξεκινήστε έχετε πολλή δουλειά! Χα, χα!
Αφηγητής: Ξεκίνησαν να καθαρίζουν τον πύργο που ήταν γεμάτος αράχνες και σκόνες. Κάποια στιγμή έφτασαν στην κρεβατοκάμαρα της μάγισσας Βιλερμίνας. Άρχισαν όλοι να φτερνίζονται δυνατά και κατάλαβαν ότι κάπου εκεί βρίσκεται η χρυσόσκονη. Σήκωσαν τα σκεπάσματα από το κρεβάτι!
Λαγός: Τι υπέροχα! Βρήκαμε τη χρυσόσκονη!
Γάτα Λούλου: Να σκεφτούμε ένα σχέδιο γιατί η μάγισσα είναι πονηρή και θα μας ξεγελάσει!
Νεράιδα: Έχει δίκιο η γάτα. Όμως τι προτείνετε;
Γάτα Λούλου: Να ανταλλάξουμε τη χρυσόσκονη με το ραβδί!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Μπράβο, γάτα Λούλου! Πολύ ωραία ιδέα!
Αφηγητής: Κι έτσι πήγαν στη μάγισσα Βιλερμίνα. Άραγε θα δεχτεί την ανταλλαγή;
Νεράιδα: Καθαρίσαμε τον πύργο σου και βρήκαμε τη χρυσόσκονη. Εμείς κρατήσαμε το λόγο μας. Τώρα είναι σειρά σου!
Γάτα Λούλου: Δώσε μας το ραβδάκι της νεράιδας πρώτα και μετά η χρυσόσκονη είναι δική σου.
Μάγισσα Βιλερμίνα: Έχετε θάρρος και αγάπη μεταξύ σας! Για αυτό κι εγώ σας δίνω μετά χαράς το ραβδάκι. Πού και πού όμως να έρχεται να καθαρίζετε τον πύργο μου, σας παρακαλώ!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ζήτω! Σου υποσχόμαστε να σε βοηθάμε όποτε μας χρειάζεσαι!
Αφηγητής: Κι έτσι η περιπέτειά μας τελείωσε! Και η μοναχική μας μάγισσα απέκτησε επιτέλους φίλους!


3η ομάδα:                                   "Η μαγική κορόνα"


Αφηγητής: Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα κοντινό δάσος ήταν ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Αθάνατο και είχε 4 παιδιά. Η βασίλισσα είχε αρρωστήσει βαριά και πέθανε.  Ο βασιλιάς φύλαγε ένα μυστικό μπαούλο που είχε μέσα μια μαγική κορόνα. Την κορόνα αυτή όταν τη φορούσε η μελλοντική του γυναίκα τότε θα έλαμπε ολόκληρη. Κάθε τόσο έκανε χορούς ο βασιλιάς και φορούσε αυτή την κορόνα σε βασιλοπούλες αλλά η κορόνα γινόταν μαύρη. Μια φορά ήρθε στο βασιλικό χορό η μάγισσα του δάσους. Κλείδωσε κρυφά το μπαούλο και πήρε το κλειδί.
Μάγισσα δάσους: Χα, χα, βασιλιά Αθάνατε, δεν πρόκειται ποτέ να παντρευτείς. Παίρνω μαζί μου το κλειδί, είπε και χάθηκε σαν καπνός.
Αφηγητής: Στο διπλανό βασίλειο ζούσε μια πριγκίπισσα όμορφη και καλή. Μια μέρα καβάλησε το αγαπημένο της άλογο και πήρε το δρόμο για το δάσος. Έχασε όμως το δρόμο και έφτασε ως το παλάτι του βασιλιά Αθάνατου.
Πριγκίπισσα: Έχει νυχτώσει και φοβάμαι να μείνω έξω.
Φρουροί του βασιλείου: Είμαστε οι φρουροί! Απαγορεύεται η είσοδος στο παλάτι!
Αφηγητής: 'Ομως την είδε από το παράθυρο και διέταξε τους φρουρούς να την αφήσουν να περάσει.
Βασιλιάς:  Αφήστε την πριγκίπισσα να περάσει στο παλάτι μου!
Πριγκίπισσα: Ευχαριστώ πολύ, πολυχρονεμένε μου  βασιλιά. Έχασα το δρόμο μου.
Βασιλιάς:  Καλωσόρισες! Ποια είσαι;
Πριγκίπισσα:  Είμαι η πριγκίπισσα Ροζαλία από το γειτονικό βασίλειο.
Βασιλιάς:  Θέλεις να παντρευτούμε;
Πριγκίπισσα:  Τιμή μου, βασιλιά Αθάνατε.
Βασιλιάς:  Τότε πρέπει να περάσεις μια δοκιμασία. Να πας γρήγορα με το άλογο σου και να φέρεις το μαγικό κλειδί για να ανοίξεις το μαγικό μου μπαούλο. Βρίσκεται στο δάσος και το κρατάει η μάγισσα Λαίμαργη. Πρέπει να τη φυλακίσεις για να σου πει το ξόρκι και να εμφανιστεί το κλειδί.
Πριγκίπισσα:  Θα προσπαθήσω, βασιλιά μου. Θα ήθελα να πάω στην κουζίνα του παλατιού.
Αφηγητής: Πήγε στην κουζίνα και ετοίμασε ένα υπέροχο δείπνο με διάφορα φαγητά και σάντουιτς με κέτσαπ. Τα έβαλε στο καλαθάκι της και μια και δυο τρέχει με το άλογό της στο δάσος.
Πριγκίπισσα:  Άνοιξε μου, καλή κυρούλα, φώναξε η πριγκίπισσα κι άνοιξε το καλαθάκι της για να μυρίσει η μάγισσα τα φαγητά.
Μάγισσα Λαίμαργη: Έλα, καλή μου κόρη μέσα! Τι μυρίζει τόσο ωραία! Μου τρέχουν τα σάλια!
Πριγκίπισσα:  Μήπως θέλεις ένα ωραιότατο σάντουιτς; Έχει και κέτσαπ.
Αφηγητής: Η μάγισσα Λαίμαργη έκανε μια μπουκιά το σάντουιτς και αμέσως έπεσε σε βαθύ ύπνο. Βλέπετε είχε μέσα υπνωτικό φίλτρο! Τότε η πριγκίπισσα πήρε το μαγικό της ραβδί και τη μεταμόρφωσε σε πεταλούδα. Έδεσε το ποδαράκι της με μια κλωστίτσα και έψαξε να βρει το κλειδί. Αμέσως μετά πήρε το δρόμο για το βασίλειο. Ο βασιλιάς την υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά.
Βασιλιάς: Τα κατάφερες, πριγκίπισσα! Έλα άνοιξε το μπαούλο με το μαγικό κλειδί.
Αφηγητής: Η πριγκίπισσα άνοιξε το μπαούλο που είχε τη μαγική κορόνα. Ο βασιλιάς της έβαλε την κορόνα στο κεφάλι και τότε άστραψε σαν τον ήλιο.
Βασιλιάς:  Εσύ είσαι η βασίλισσά μου!
Αφηγητής: Οπότε, άρχισαν οι ετοιμασίες του γάμου! Ελάτε να χορέψουμε κι εμείς για τις χαρές του βασιλιά και της πριγκίπισσας!   ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Μουσική παρακαλώ!


4η ομάδα                               " Ο ιππότης του Μαύρου Βασιλείου"


Αφηγητής1: Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε μια μακρινή χώρα ένας Ιππότης, που όλοι τον έλεγαν "Ιππότη του Μαύρου Βασιλείου". Ο Ιππότης αυτός, είχε ένα μεγάλο, κοφτερό σπαθί που του είχε χαρίσει ένα ξωτικό.
Αφηγητής2: Μια μέρα έμαθε ότι σε ένα μακρινό κάστρο ζούσε μια βασιλοπούλα με πολλά πλούτη και φρουρούς. Κάποτε, πέρασε ένας κακός μάγος από το παλάτι, την ξεγέλασε, τη μεταμόρφωσε σε κοκκινολαίμη, τον οποίο έκλεισε σε ένα χρυσό κλουβί.
Αφηγητής3:Το κλουβί το έβαλε σε ένα κρυφό δωμάτιο που η πόρτα του άνοιγε με τα μαγικά λόγια: " Ο Ιππότης πήρε το άλογό του, το σπαθί του και ξεκίνησε για να σώσει τη βασιλοπούλα. Πέρασε ένα μεγάλο και σκοτεινό δάσος. Εκεί ζούσε ένας φοβερός δράκος που έβγαζε φωτιές.
Ιππότης:  Πω, πω! Τι τρομερός δράκος! Πρέπει να τον σκοτώσω αμέσως. Θα ανεβώ στη ράχη του και θα χτυπήσω την καρδιά του.
Αφηγητής1: Σκότωσε, λοιπόν, το δράκο με το σπαθί του και συνέχισε το δρόμο του. Πέρασε βουνά και λαγκάδια και σε ένα φαράγγι συνάντησε το ξωτικό.
Ιππότης:  Καλό μου, ξωτικό, πηγαίνω να σώσω τη βασιλοπούλα από τον κακό μάγο. Τη μεταμόρφωσε σε κοκκινολαίμη. Θα με βοηθήσεις;
Ξωτικό: Με μεγάλη μου χαρά! Πάρε αυτή τη μαγική φλογέρα. Όταν παίζεις  τη φλογέρα θα κοιμίζεις όποιον την ακούει. Α! Να και αυτό το μαγικό φίλτρο για να μεταμορφώσεις τον κοκκινολαίμη σε βασιλοπούλα.
Ιππότης:  Σε ευχαριστώ πολύ! Δε θα ξεχάσω ποτέ το καλό που μου έκανες!
Αφηγητής2: Όταν έφτασε στο παλάτι έπαιξε τη φλογέρα και κοιμήθηκαν όλοι: οι φρουροί, ο μάγος. Έτρεξε και άρχισε να ψάχνει τον κοκκινολαίμη. Η τελευταία πόρτα ήταν κλειδωμένη.
Ιππότης:  Αυτό πρέπει να είναι το κρυφό δωμάτιο.
Αφηγητής3: Πράγματι άκουσε το κελάιδισμα του κοκκινολαίμη. Είπε τότε τη μαγική φράση, που του την είχε δώσει το ξωτικό κόβοντας μια σελίδα από το μαγικό του βιβλίο:
Ιππότης:  " Άμπρα κατάμπρα, σούκουτου μπε".
 Αφηγητής3: Η πόρτα άνοιξε διάπλατα. Αμέσως έβγαλε τον κοκκινολαίμη από του κλουβί και του έδωσε το μαγικό φίλτρο. Τότε ξανάγινε η πανέμορφη βασιλοπούλα. Μετά έριξε το μαγικό φίλτρο στον μάγο και τον μεταμόρφωσε σε παπαγάλο.
Πριγκίπισσα: Σε ευχαριστώ πολύ, Μαύρε Ιππότη, που με έσωσες!
Ιππότης:  Δεν ήταν τίποτε! Να ζήσεις και  να ευτυχίσεις, καλή μου βασιλοπούλα! Σου δίνω ως δώρο αυτό τον παπαγάλο. Πρόσεχε, όμως, μη τον αφήσεις ποτέ να βγει από το κλουβί. Μη ξεχνάς ότι είναι ο κακός μάγος!
Πριγκίπισσα: Σε ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ θα σε κάνω ιππότη του βασιλείου μου για να με προστατεύεις πάντοτε!
 Αφηγητής1: Ο ιππότης τώρα πια προστατεύει το βασίλειο και τη βασιλοπούλα!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα και μια κοπάνα πίτουρα!


ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Α΄ΤΑΞΗΣ 2018  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελένη Παππά


Οι παραπάνω ιστορίες γράφτηκαν με αφορμή τις Παραμυθοδρομίες «Φτιάξε ένα παραμύθι».

Περισσότερα εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;