Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Φώτα

(«Η βάπτισις του Χριστού»,25 x 35 εκατοστά, ακουαρέλα)

Φώτα, φως άγιας γιορτής
γύρω λαμπυρίζει.
Άγιος Γιάννης Bαφτιστής
το Xριστό βαφτίζει.

Σήμερα μες στο νερό,
θάλασσα, ποτάμι,
ρίχνουν το χρυσό σταυρό,
τ’ άγιασμα να κάμει.

Σ’ όλα τα νερά αγιασμός
και σε μας ο φωτισμός.
Στου σπιτιού μας τη μεριά
πάμε μ’ αναφτά κεριά.

Πηγή: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού


(Στέλιος Σπεράντσας, από το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος δεύτερο, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975)


Κάθε βδομάδα η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 φιλοξενούνται στη στήλη και ανέκδοτα κείμενα νέων δημιουργών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Τη σημερινή εικόνα έκανε ο Λουκάς Καρούσος.




Γεννήθηκε στην Πάτρα τον Απρίλιο του 1995.

Το 2003 αποφοιτεί από το λύκειο και εγγράφεται ταυτόχρονα στο ΤΕΙ Πατρών και στη σχολή βυζαντινής ζωγραφικής της μητρόπολης Πατρών. Από τη σχολή βυζαντινής ζωγραφικής αποφοιτεί το 2008, έχοντας φοιτήσει τα 4 βασικά χρόνια με ειδίκευση στην φορητή εικόνα και το 5ο με ειδίκευση στην  τοιχογραφία. Συνέχισε όμως σαν ακροατής άλλον ένα χρόνο με ειδίκευση στο ψηφιδωτό. Μέσα σε αυτό το διάστημα συμμετέχει σε όλες τις ετήσιες εκθέσεις της σχολής.

Από το 2006 μέχρι και το 2010 εργάζεται ως βοηθός του δασκάλου της σχολής στο προσωπικό του εργαστήριο κάνοντας την πρακτική του στο αντικείμενο που σπουδάζει και αποκτώντας εμπειρία επάνω στην τοιχογραφία και στην παραδοσιακή μέθοδο του στιλβωτού χρυσού.

Αργότερα, το 2010 και μετά από 2 χρόνια μαθημάτων σχεδίου με δάσκαλο τον Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους και την Βανταράκη Χρυσάνθη, στο εργαστήριο τους στην Πάτρα, δίνει  εξετάσεις στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του πανεπιστήμιου δυτικής Μακεδονίας και επιτυγχάνει. Την ίδια χρονιά βραβεύεται από τον μητροπολίτη Πατρών με τιμητική διάκριση και έπαινο σε ομαδική έκθεση στην Αθήνα, στην οποία συμμετέχει  με 2 έργα (ψηφιδωτό και εικόνα), η οποία διοργανώθηκε από τις μητροπόλεις της Ελλάδας.

Σαν φαντάρος αγιογραφεί το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας του στρατοπέδου στο οποίο υπηρετεί, στη Ρόδο.

Το 2011 αρχίζει τις σπουδές του στο Τ.Ε.Ε.Τ του Π.Δ.Μ. Στα 4 πρώτα εξάμηνα συμμετέχει σε 3 εκθέσεις, μια στα πλαίσια του 3ου εργαστηριού ζωγραφικής ( καθ. Κ. Χάρης  Κοντοσφύρης) της σχολής στην γκαλερί 512 στην Πτολεμαΐδα με τίτλο ‘’5x12 =60’’, δεύτερη στα πλαίσια του εργαστηριού χαρακτικής (καθ. Κ Σιατερλή Δήμητρα) στη  Θεσσαλονίκη και η τρίτη συμμετέχων σε έκθεση του Γιώργου Τσακίρη, καθηγητή της σχολής καλών τεχνών της Θεσσαλονίκης με τίτλο ‘’Οικογενειακή υπόθεση’’ στο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Φλώρινα.

Τέλος, το 2012 συμμετέχει στο πρόγραμμα της διευρυμένης πρακτικής άσκησης του πανεπιστημίου εργαζόμενος στο 4ο ειδικό δημοτικό Φλώρινας και τον Νοέμβριο του 2013 σε ομαδική έκθεση με τίτλο ‘’εγένετο φώς’’ στη Μελίτη Φλώρινας.

Το 2014 συμμετέχει σε 2 εκθέσεις υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και νήσων. Η πρώτη γίνεται  στην Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων για φιλανθρωπικό σκοπό με τίτλο ‘’ Έκθεση εικαστικών για τα παιδιά της Κόμπανι’’ και η δεύτερη στον εκθεσιακό χώρο του σινεμά ‘’ Αλκυονίς ‘’ στο πεδίον του Άρεως.  

Από το 2013 διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική στο εργαστήριο ‘’εικονίζοντες’’ στο σύλλογο ΄΄ΦΣΦ-Αριστοτέλης΄΄ στη Φλώρινα. Παράλληλα  φιλοτεχνεί  διαρκώς εικόνες βυζαντινής ζωγραφικής πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στις πόλεις  Φλώρινα, Πάτρα , Θεσσαλονίκη, Αθήνα, καθώς και στην Αυστραλία, στην Αιθιοπία και στο Άγιο Όρος.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.


Η σελίδα «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;