Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Η ιστορία της Δάφνης
Η Δάφνη, κόρη του Θεού-ποταμού Πηνειού ή Λάδωνα ήταν μια πανέμορφη νύμφη. Πολλοί νέοι ήθελαν να την παντρευτούν μα αυτή δεν ήθελε κανέναν. Ο πατέρας της την παρακαλούσε να παντρευτεί και να του χαρίσει εγγόνια, μα αυτή δεν άκουγε τα παρακάλια του. Της άρεσε μόνο να τριγυρνά στα δάση και να κυνηγά σαν τη θεά Άρτεμη.

Κάποτε ο Απόλλωνας αγάπησε με πάθος την όμορφη Δάφνη και την κυνηγούσε για να την κατακτήσει. Κάποια φορά κατάφερε να την πλησιάσει, μα πριν προλάβει να την αγκαλιάσει, η Δάφνη παρακάλεσε τον πατέρα της τον Πηνειό να τη σώσει. Και εκείνος, για να της κάνει τη χάρη, τη μεταμόρφωσε σε δέντρο. Τα πόδια της έγιναν ρίζες, το σώμα της κορμός, τα χέρια της κλαδιά και τα μαλλιά της φύλλα.

Τότε ο Απόλλωνας αγκάλιασε το δέντρο και είπε:

-Αγαπημένη μου, δεν θέλησες να γίνεις γυναίκα μου, θα γίνεις όμως το ιερό μου δέντρο! Με τα κλαδιά σου θα στολίζω τα μαλλιά μου και τη λύρα μου. 

Γι’ αυτό και ο Απόλλωνας ονομάζεται Δαφναίος ή Δαφνηφόρος και τα κλαδιά της δάφνης ήταν το σύμβολο των γιορτών του που ονομάζονταν Δαφνηφόρια.

Περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού, τεύχος 63, Μάιος-Ιούνιος 2010.

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Μαρία Σπαγαδώρου.


Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Ζωγραφίζω από την παιδική μου ηλικία. Έχω παρακολουθήσει σπουδές μόδας, σχέδιο μόδας, ιστορία κουστουμιού, πατρόν και styling στη σχολή Βελουδάκης-esmod. Επίσης μαθήματα ζωγραφικής στη σχολή Πετρα. Συμμετείχα στο παρελθόν στο καρναβαλικό συνεργείο του δήμου Πάτρας, στον σχεδιασμό αρμάτων και ενδυμάτων. Έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με το μακιγιάζ -εργάστηκα στο κανάλι Πάτρα Tv σαν μακιγιέζ περίπου για έναν χρόνο. Εργάστηκα επίσης σαν καθηγήτρια σχεδίου μόδας στη σχολή Παν Σικ στην Πάτρα, απ' όπου κατάγομαι. Έχω δώσει σχέδια μου στην εταιρεία τουριστικών κατασκευών Margaro.

Το 2016 εκδόθηκε από την Captain Book, το βιβλίο "Προσκυνώντας μια γοργόνα" -ποίηση Αντώνης Περδικάρης, εικονογράφηση δική μου. Πρόσφατα έλαβα μέρος σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής του συλλόγου εικαστικών "Διώνη" με θέμα belle epoque. 

Αγαπώ τα έντονα χρώματα και τα φανταστικά κυρίως θέματα, όπως γοργόνες, άγγελοι, νεράιδες, θαλασσινά τοπία κ.τ.λ. Το όνειρό μου είναι να κάνω λίγο πιο όμορφο τον κόσμο που ζω, χαρίζοντας αισιοδοξία, φρέσκια ματιά και ενδιαφέρουσες εικόνες μέσα από τα έργα μου !
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.


Η σελίδα «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;