Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Υπεροψία


Ένας κόκορας, φουσκώνοντας από περηφάνια, διαλαλούσε: «Αν ο Ήλιος κάθε πρωί αφήνει το ζεστό κρεβάτι του πάνω στα σύννεφα, σε μένα το χρωστάτε, που τον ξυπνώ με το λάλημά μου! Αν δεν ήμουν εγώ, ολόκληρη η γη θα υπέφερε από το κρύο!». Μια νύχτα επισκέφτηκε το κοτέτσι η αλεπού. Άρπαξε δυο κότες και σαν να μην έφτανε αυτό, προσπάθησε να σκοτώσει και τον ψωροπερήφανο κόκορα. Εκείνος πάλεψε γενναία για τη ζωή του, μέχρι που η αλεπού άκουσε τους σκύλους και το βαλε στα πόδια. Ο κόκορας όμως ήταν σε κακά χάλια. Τα φτερά του είχαν χάσει το ζωντανό τους χρώμα και πονούσαν τόσο τα κόκαλά του, που κούρνιασε ο ταλαίπωρος σε μια γωνιά του κοτετσιού. Μετά από λίγε μέρες, ο κόκορας έγινε καλά, αλλά μαζί με τη δύναμή του, ξαναβρήκε την αυτοπεποίθηση και την υπεροψία του. Έτσι άρχισε πάλι να εξυμνεί τα δικαιώματά του πάνω στον Ήλιο. Ένα κοράκι, που βαρέθηκε να τον ακούει, τον διέκοψε λέγοντας: «Φίλε μου, μας είχες πείσει ότι ο Ήλιος βγαίνει και λάμπει χάρη σε σένα, αλλά μάθε ότι όταν εσύ ήσουν άρρωστος, ο Ήλιος έβγαινε όπως κάθε μέρα». «Μα φυσικά!», απάντησε ο κόκορας. «Έχω εκπαιδεύσει τόσο καλά τον γέρο-Ήλιο, που δεν τεμπελιάζει στο κρεβάτι του!».

Παραμύθι από τα Βαλκάνια

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ,
366 παραμύθια και ιστορίες, εκδοτικός οίκος Π.Τραυλός.

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Ζωή Σύψα.


Ονομάζομαι Σύψα Ζωή του Δήμου και της Παναγιώτας. Γεννήθηκα στη Λαμία Φθιώτιδας, όπου και κατοικώ. Ξεκίνησα τις σπουδές μου το 2000 στο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και αποφοίτησα το 2004 με κύρια ειδικότητα της Προσαρμοσμένη Φυσικής Αγωγής – Ειδική Αγωγή.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου εργάστηκα ως προπονήτρια σε ακαδημίες  Πετοσφαίρισης και Κολύμβησης. Ασχολήθηκα παράλληλα ως Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Ειδικής Αγωγής σε ιδιωτικό κέντρο ατόμων με αναπηρία, καθώς και σε ειδικά σχολεία . Ως αρχηγός αποστολής πήρα μέρος σε Πανελλήνιους αγώνες ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον έχω εργαστεί και σε άλλους φορείς, όπως και σε δημόσιες υπηρεσίες μέσω συμβάσεων, Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας, ΟΓΑ κ.α.
2013: Ελεύθερος αρθρογράφος στην ηλεκτρονική εφημερίδα calciolamia.gr
2015-2016: Ελεύθερος αρθρογράφος στην Atticanews (Newspaper,WEbradio, WebTv).
2015-2017: Τακτικός συνεργάτης – ελεύθερος αρθρογράφος στην Κυπριακή εφημερίδα «ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ».
Η εθελοντική μου δράση από τα φοιτητικά μου χρόνια υπήρξε πολυδιάστατη και ανθρωποκεντρική. Συμμετείχα εθελοντικά ως κριτής στο αγώνισμα BOCCE στα Special Olympics Hellas στους Θερινούς αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 2011. Από το 2012 έως το 2016 μου ανατέθηκε εθελοντικά να αναλάβω στην πόλη μου το προπονητικό πρόγραμμα των young athletes των Special Olympics Hellas που απευθύνεται σε παιδιά με διανοητική αναπηρία (ηλικίας 2 έως 8 ετών).
Από τα μαθητικά μου χρόνια με διακατείχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες γύρω από τη ζωγραφική και τη συγγραφή στίχων. Το διάστημα που ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο ενεργά με τη ζωγραφική ήταν όταν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο διότι βρισκόμουν στην κατάσταση της ανεργίας. Άρχισα με απλά σκίτσα με μολύβι και κάρβουνο και στη συνέχεια δούλεψα το χρώμα. Στη πορεία ανακάλυψα την έφεσή μου και στην βυζαντινή αγιογραφία.
Στα πλαίσια της εθελοντικής μου δράσης ανέλαβα στο σύλλογο Πίστη να ζωγραφίσω θέματα για παιδικά δωμάτια λόγω της μεγάλης μου ευαισθησίας και αγάπης
προς τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια είμαι εθελόντρια και στο σύλλογο Λάνασσα.
Καλλιτεχνικές δεξιότητες: Ενεργό μέλος του Ομίλου Καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης ART-ιον.
11/7/2016: Εικονογράφηση του κειμένου «Ο πεύκος» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Δημοσιεύτηκε στο blog «Ένα κείμενο, μία εικόνα».
3/7/2016: Εικονογράφηση του κειμένου «Η Τούλα στη ταβέρνα» της Ελένης Δραγάση. Δημοσιεύτηκε στο blog «Ένα κείμενο, μία εικόνα».
Συμμετείχα σε επτά(7) ομαδικές εκθέσεις.
21-22 Ιουνίου 2018: συμμετείχα με τέσσερις βυζαντινές εικόνες στο τμήμα της αγιογραφίας στην έκθεση που διοργάνωσαν τα Εικαστικά Εργαστήρια του δήμου Λαμιέων.
8-9 Οκτωβρίου 2016: συμμετείχα με έξι έργα μου στην έκθεση που διοργάνωσε ο Όμιλος Καλλιτεχνών ART-ιον με θέμα: Πολιτιστικό Φθινόπωρο Τέχνης.
11-19 Ιουνίου  2016: συμμετείχα με τρία έργα μου στην Πανελλήνια έκθεση Λαμίας.
19/10/2015-21/11/2015: συμμετείχα με τρία έργα μου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», με θέμα: Αφιέρωμα στο Λεωνίδα.

9/5/2015-17/5/2015: συμμετείχα με έργα μου στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας με τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων.
11/6/2015-13/6/2015: συμμετείχα στην Υπαίθρια Ομαδική Έκθεση στα «Στενά της Λαμία».
29/8/2015: συμμετείχα στην Υπαίθρια ομαδική έκθεση του Ομίλου Καλιτεχνών Λαμίας ART-ιον.
Θέλω να ευχαριστήσω την κα. Γιώτα Κοτσαύτη για την εμπιστοσύνη της και που για δεύτερη φορά μου αναθέτει να εικονογραφήσω  κείμενα για το blog της «Ένα κείμενο, μία εικόνα». 
...
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;