Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Το εξαίσιο, μοναδικό παιχνίδι του μεγάλου αϊτού


Αυτό είναι το εξαίσιο, το μοναδικό παιχνίδι του μεγάλου αϊτού. Όταν τ’ άλλα πουλιά μόλις μυριστούνε τη θύελλα χύνουνται τρομαγμένα να βρουν καταφύγιο στη γη, στις κουφάλες και στα δέντρα, ο μεγάλος αϊτός, αυτός μοναχός, αφήνει το λημέρι του και χύνεται ψηλά. Μπας κι πάει να χτυπηθεί από κοντά με τ’ αστροπελέκι και με την μπόρα; Όταν για πρώτη φορά, παραφυλάγοντας τους αϊτούς, το είδα σε μιαν άλλη ανοιξιάτικη θύελλα, έτσι σκέφτηκα. Μα ρώτησα τον μπάρμπα-Ιωσήφ, το γέροντα σοφό του υποστατικού μας. «Το είδες αυτό!;» μου είπε με θαυμασμό. «Είδες το μεγάλον αϊτό τέτοιαν ώρα!;» και μου χάιδεψε το κεφάλι σα να με ευλογούσε. «Εγώ μονάχα ακουστά το έχω. Όχι, γιε μου, δεν πάει να χτυπηθεί με τ’ αστροπελέκι. Πάει να βρεθεί απάνω απ’ τα σύννεφα που χύνουν το νερό, εκεί που ο ήλιος λαμποκοπά πάντα. Οι αϊτοί αγαπούν τον ήλιο. Έτσι έχουν να λένε».
ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ
(απόσπασμα από την Αιολική Γη)

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Βιβή Μαρκάτου.


Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (8,25) και Γραφιστική στο Ιεκ Ξινή και ΔΙΕΚ Λαμίας ενώ είναι κάτοχος Msc Computer Animation από το University of Portsmouth (τιμήθηκε με τον τίτλο του valedictorian στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και ιστορία τέχνης από το Freie Universitaet, το Εθνικό θέατρο και άλλους οργανισμούς πάνω σε θέματα της Τέχνης ως μέσο θεραπείας, παιδικό παραμύθι και παιδικό θέατρο ενώ η μεταπτυχιακή της εργασία είχε ως θέμα την ενσυναισθησία (Einfühlung) αντιπαραβάλλοντας Μπρεχτικές πρακτικές- Verfremdungseffekt. Έχει συνεργαστεί με την Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα αλλά και πολλούς εκδοτικούς ανά την χώρα με δημοσιευμένα πάνω από 20 βιβλία και e-books. Το 2019 θα φτάσει στους finalist στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου από τα Pinewood Studios σε συνεργασία με την Πηνελόπη Μπεκιάρη με το »The White Wings» και η ίδια ταινία θα γίνει official selected την ίδια χρονιά από το Φεστιβάλ Chaniartoon, στα Χανιά. Το 2016 κείμενό της συμπεριλαμβάνεται από τον Δήμο Κιλκίς ‘’Ιστορίες της Πόλης μας’’ και διακρίνεται μαζί με άλλα. Το 2013 αποσπά το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο νεοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για ένα της μονόπρακτο ενώ κατέχει αρκετές διακρίσεις και βραβεία πανελλαδικά και στο  εξωτερικό στην ζωγραφική και στο σχέδιο με το 2009 να διακρίνεται ανάμεσα σε άλλα νέα ταλέντα από το Περιοδικό 9 και την Ελευθεροτυπία και να λαμβάνει δια χειρός το βραβείο της από τον Άγγελο Μαστοράκη και Βλάσση Βέλιο. Τέλος την ίδια χρονιά θα λάβει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο νεαρής ραδιοφωνικής παραγωγού υπό την αιγίδα της UNESCO για ένα πολιτιστικό της αφιέρωμα στο Διεθνές έτος αστρονομίας. Επικουρικά διατελεί εξωτερικός ανταποκριτής του Γαλαξία fm 92,1 ενώ έχει κληθεί δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για κάλυψη πολιτιστικού ρεπορτάζ. Έχει παρουσιάσει εκδηλώσεις και έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια για δήμους, οργανισμούς και βιβλιοθήκες. Είναι γνωστή για τις εθελοντικές της δράσεις και την διακριτή παρουσία της στον πολιτιστικό χώρο. Είναι διαδικτυακή ακτιβίστρια και βιβλιόφιλος.  Γνωρίζει και μιλά αγγλικά και γερμανικά.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:


1 σχόλιο :

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;