Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ορφέας και ΕυρυδίκηΟ θρυλικός μουσικός και η κακότυχη γυναίκα του

Ο Ορφέας ήταν ξακουστός μυθικός ποιητής και μουσικός από τη Θράκη. Τραγουδούσε και έπαιζε λύρα τόσο ωραία, που δεν γοήτευε μόνο ανθρώπους και ζώα, αλλά έκανε ακόμα και τις πέτρες να μαζεύονται γύρω του να τον ακούσουν.

[…]

Μία από τις πιο λυπητερές ιστορίες της αρχαίας μυθολογίας ήταν η ιστορία της γυναίκας του Ορφέα, της νύμφης Ευρυδίκης. Ενώ η νιόπαντρη νύμφη έπαιζε στους αγρούς, τη δάγκωσε φίδι. Η Ευρυδίκη πέθανε από το δάγκωμα του φιδιού και πήγε στον Κάτω Κόσμο μαζί με τις ψυχές των άλλων νεκρών. Συντετριμμένος ο Ορφέας, αποφάσισε να πάει στον Άδη και να τη φέρει πίσω, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ ως τότε. Με τη λύρα του γοήτευσε τους φύλακες του Άδη, τον Κέρβερο, τον τρικέφαλο σκύλο, και τον Χάροντα, τον βαρκάρη που περνούσε τις ψυχές από το ποτάμι Στύγα, και κατάφερε να μπει στον κόσμο των νεκρών. Εκεί μάγεψε τόσο πολύ τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, τον βασιλιά και τη βασίλισσα του Άδη, που συμφώνησαν να αφήσουν την Ευρυδίκη να επιστρέψει στον επάνω κόσμο, αλλά με τον όρο να μη γυρίσει ο Ορφέας να την κοιτάξει πριν αντικρίσει το φως του ήλιου.

Ο Ορφέας όμως, λίγο πριν περάσουν την είσοδο ου Άδη, ανυπόμονος να δει τη γυναίκα του, γύρισε να την κοιτάξει. Τότε η Ευρυδίκη χάθηκε μπροστά στα μάτια του, πεθαίνοντας για δεύτερη φορά. Ο Ορφέας προσπάθησε να ξαναγυρίσει στον Άδη, μα αυτή τη φορά ο δρόμος ήταν κλειστός. Απαρηγόρητος γύρισε στη Θράκη, όπου περιπλανιόταν τραγουδώντας θρηνητικά τραγούδια για τον χαμό της. 

MARCUS LODWICK, Οδηγός για τους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής,
 εκδόσεις Κοχλίας

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Eisa.Η Eisa ξεκίνησε τα καλλιτεχνικά της βήματα στην ηλικία των 3,5 χρόνων στην Καλαμάτα. Μπαλέτο, μουσική, ζωγραφική, θέατρο της προσέφεραν τα εργαλεία να αποκαλύπτει το πορτραίτο της ανήσυχης φύσης της. Ιδιαίτερη αγάπη της, πάντα ο χορός. 

Έχει ασχοληθεί εντατικά με το μπαλέτο, τον αυτοσχεδιασμό, τεχνικές όπως limon, contact improvisation, release, κ.α. Έχει διδάξει αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και ενήλικες και έχει υλοποιήσει χορευτικά προγράμματα για την οικογένεια. Η ιδιότητά της, ως δασκάλας δημοτικής εκπαίδευσης, αποτέλεσε εφαλτήριο εξερεύνησης της σύνδεσης της τέχνης, ιδιαίτερα του χορού, με την εκπαίδευση και κατ’ επέκταση με τη ζωή. Κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων που εργάστηκε σε σχολεία και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παρακολούθησε πληθώρα σεμιναρίων χοροθεραπείας, Θεατρικού και μουσικοκινητικού παιχνιδιού, αφήγηση παραμυθιού, ερευνητικά εργαστήρια χορού, σωματικές θεραπείες, κ.α.

Το 2014 μετά από μια εντατική χορευτική προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, αποφασίζει να ταξιδέψει στο Λονδίνο. Η γνωριμία της με το παγκόσμιο πνευματικό και θεραπευτικό σύστημα της παράδοσης του Agni της αλλάζει τη ζωή. Από το Μάιο του 2014 μέχρι τέλη Νοεμβρίου του 2015 που επιστρέφει στην Αθήνα ταξιδεύει σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο κ.α. Παρακολουθεί σειρά εναλλακτικών - θεραπευτικών σεμιναρίων και επικεντρώνει την ενέργειά της στην έρευνα του προσωπικού της χορού. Αποτελέσματα της πορείας αυτής είναι το Eisa Dance. Ένας χορός που συνδέει την πνευματικότητα με το χορό. Ατομικές συνεδρίες, σεμινάρια, performances. Ο χορός στη ζωή! 

Στο πλαίσιο συνεχούς αναζήτησης για εξέλιξη του πνευματικού της δρόμου συνεχίσε τις σπουδές της. Είναι ενεργειακή σύμβουλος, Σύμβουλος Άλφα Τσι (ACC) . Η εκπαίδευση αυτή της δίνει τη δυνατότητα να εξασκεί συμβουλευτική, ενεργειακό Φέγκ Σούι χώρου και σώματος, ατομικές συνεδρίες με κρυστάλλους , φυτά και φυσικά ενίσχυσε τα ήδη θεραπευτικά εργαλεία της το χορό και τη ζωγραφική...

Σκοπός της είναι να υποστηρίζει τους ανθρώπους να βιώνουν και να εκφράζουν μέσα στην αγάπη την πηγαία αλήθεια του αυθεντικού εαυτού τους, μέσω του σώματος. Συνειδητοί χορευτές της ζωής.

Η σελίδα της Eisa στο facebook:

Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;