Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ξεγελώντας το Στοιχειό



Τίποτα δεν άρεσε πιο πολύ σε μια οικογένεια σε ένα χωριό στο Κογκό από ένα καλοψημένο καρβέλι ψωμιού φτιαγμένο από βολβούς κασαβά. Δυστυχώς όμως, αμέσως μετά το φύτεμα, διάφορα ζώα είχαν ριχτεί στο χωράφι και το είχαν ανασκάψει ψάχνοντας για τους νόστιμους βολβούς.

Ο άντρας και η γυναίκα συζήτησαν διεξοδικά το θέμα και τελικά αποφάσισαν ότι η μόνη λύση θα ήταν να σκάψουν μια παγίδα για να πιάνουν τα ζώα.

Το άλλο πρωί, καθώς ο άντρας έσκαβε την παγίδα στο σημείο από το οποίο συνήθως περνούσαν τα ζώα, πήδησε από τα δέντρα ένα Στοιχειό, ένα μυστηριώδες και απρόβλεπτο ζώο του δάσους. Το Στοιχειό ρώτησε τον άντρα τι φτιάχνει κι αυτός του εξήγησε τον σκοπό του.

— Αν σε βοηθήσω στο σκάψιμο, θα μοιραζόμαστε τα ζώα που θα πέφτουν στην παγίδα; πρότεινε το Στοιχειό.

Ο άνθρωπος δεν είχε καμιά διάθεση να έχει συνέταιρο ένα πλάσμα σαν αυτό, αλλά φοβήθηκε και να αρνηθεί.

— Εντάξει λοιπόν, είπε το Στοιχειό. Από τα ζώα που θα πέφτουν στην παγίδα τα αρσενικά θα είναι δικά σου και τα θηλυκά δικά μου.

Ο άνθρωπος δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεχτεί και, σε λίγο, με τη βοήθεια του Στοιχειού, η παγίδα είχε σκαφτεί και σκεπαστεί με κλαδιά και χώμα για να μη διακρίνεται.

Την άλλη μέρα που βρέθηκαν και οι δυο κοντά στην παγίδα είδαν ότι είχε πέσει μέσα ένα αρσενικό αγριογούρουνο. Την επόμενη μέρα ένα αρσενικό μπούφαλο. Την παρ’ άλλη μέρα δυο αρσενικοί λύκοι. Ο άνθρωπος γέλασε και είπε στο Στοιχειό:

— Σου την έφερα, γιατί δεν σκέφτηκες ότι είναι συνήθως τα αρσενικά που βγαίνουν για κυνήγι!

Ο άντρας πήγαινε τα ζώα στην καλύβα τους και η γυναίκα τα μαγείρευε. Μια μέρα του είπε:

— Τώρα, με την παγίδα αυτή, σίγουρα κάποιοι βολβοί κασαβά θα έχουν γλιτώσει. Θα πάω να μαζέψω μερικούς για να φτιάξω ψωμί να συνοδέψουμε το κρέας.

Ο άντρας συμφώνησε, έμεινε στο σπίτι για να προσέχει το παιδί τους και η γυναίκα έφυγε για μαζέψει βολβούς. Δυστυχώς το αγόρι είχε συνηθίσει να είναι με τη μητέρα του και σε λίγο άρχισε να γκρινιάζει και να κλαίει. Μην αντέχοντας άλλο τη φασαρία, ο πατέρας το πήρε μαζί του για να πάνε στο χωράφι να συναντήσουν τη γυναίκα του.

Από μακριά είδαν το Στοιχειό να χοροπηδά από τη χαρά του γύρω από την παγίδα.

— Να που είχες άδικο! είπε στον άντρα. Πιάστηκε και ένα θηλυκό και τι θηλυκό μάλιστα!

Πλησιάζοντας στην παγίδα ο άντρας είδε με έκπληξη ότι το «θηλυκό» για το οποίο μιλούσε το Στοιχειό ήταν η γυναίκα του.

— Η συμφωνία μας ήταν για τα ζώα που θα πιάνουμε, η γυναίκα μου δεν είναι ζώο! διαμαρτυρήθηκε ο άντρας.

— Πώς δεν είναι; έκανε το Στοιχειό. Καθετί που ζει και κινείται είναι ζώο!

Άρχισαν την επιχειρηματολογία για το θέμα αυτό και το Στοιχειό όσο πήγαινε και αγρίευε.

— Μπορώ να σας βοηθήσω να λύσετε τη διαφορά σας; ρώτησε το παιδί. Και επειδή κανένας δεν είπε ούτε ναι, ούτε όχι, συνέχισε:

— Πατέρα, συμφωνήσατε ότι κάθε αρσενικό που βρίσκεται στην παγίδα θα είναι δικό σου και κάθε θηλυκό του Στοιχειού. Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσεις τον λόγο σου και να αφήσεις το Στοιχειό να πάρει το θηλυκό που βρίσκεται στην παγίδα.

Ο άντρας έμενε με ανοιχτό το στόμα και δεν πίστευε στα λόγια του παιδιού του. Αντίθετα το Στοιχειό ήταν απόλυτα ικανοποιημένο:

— Μπράβο, αγόρι μου, εσύ είσαι γεννημένος για δικαστής! και πήδησε μέσα στην παγίδα για να αρπάξει τη γυναίκα.

— Πατέρα, κοίτα! Ένα αρσενικό βρίσκεται στην παγίδα, είναι δικό σου!

Πραγματικά με το να πηδήσει μέσα στην παγίδα το Στοιχειό έγινε θήραμα και, επειδή ήταν αρσενικό, ανήκε στον άντρα, ο οποίος μπορούσε να το σκοτώσει, κατά τη συμφωνία τους.

Τελικά βρήκαν μια συμβιβαστική λύση, να κάνουν κάποιες τροποποιήσεις στη συμφωνία για να γλιτώσει και η γυναίκα και το Στοιχειό.

— Πάντως έχει δίκιο το Στοιχειό, είπε στο παιδί η μητέρα όταν τη βοήθησαν να βγει από την παγίδα. Είσαι γεννημένος για δικαστής!

(Κογκό)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΓΟΥΤΑΣ, Η Σοφία των Λαών, εκδόσεις Σαΐτα.


Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Χρυσάνθη Καμενίδου.


Ονομάζομαι Καμενίδου Χρυσάνθη, είμαι 35 χρονών και ζω στη Θεσσαλονίκη. Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία. Ασχολούμαι επαγγελματικά εδώ και 12 χρόνια με την  «Τέχνη» των χειροποίητων δερμάτινων κατασκευών. Και τώρα τελευταία δείχνω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη ζωγραφική.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;