Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Διαγωνισμός Μικρής Ιστορίας Ζωοφιλικού Περιεχομένου


Τί να κάνεις με 120€, αντί να πάρεις ένα καλό ζευγάρι παπούτσια;

Πλησιάζει για άλλη μία χρονιά η ονομαστική μου εορτή και κάποια γνωστή μου, μου είπε να αγοράσω ένα καλό ζευγάρι παπούτσια.

Για τη δουλειά μου; Για τις εξόδους μου; Για μία κοινωνική υποχρέωση; Δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, γιατί αξίζω να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου.

Μόνο που αν σκεφτώ εάν το έχω ανάγκη ή απλώς το θέλω, θα υπογράμμιζα το δεύτερο. Όχι, γιατί διαθέτω αυτό το ζευγάρι των καλών παπουτσιών (δεν το έχω, σας το λέω με ειλικρίνεια), αλλά γιατί υπάρχουν άλλα πράγματα που θεωρώ ποιο σημαντικά στη ζωή μου (μας) και που είναι όντως αναγκαία.

Μάζεψα λοιπόν 120€. Δεν είναι πολλά. Αλλά κάτι είναι. Σωστά;

Έτσι, μέσα από την παραπάνω εμπειρία και ένα όνειρο καλοκαιρινής νυκτός, σκέφτηκα να καλέσω όλους εσάς (παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες) να λάβετε μέρος σε έναν διαγωνισμό εν μέσω καλοκαιριού. Κάπου στη διάρκεια του απογευματινού σας καφέ, ίσως μετά το παιχνίδι σας στην αυλή, ένα πρωινό που δεν έχετε τι να κάνετε, μετά τη βουτιά σας στην παραλία ή ένα βράδυ που δε μπορείτε να κοιμηθείτε… πάρτε μια κόλλα χαρτί, ένα στυλό και μερικά χρωματιστά μολύβια και δημιουργείστε μια ιστορία για ένα «ζώο».


Κάπου εδώ σας είχε συνεπάρει το κείμενό μου με τα παπούτσια και τη καλλιτεχνική ενασχόληση… και τσουπ, προσγειωθήκατε απότομα με το που διαβάσετε τη λέξη: «ζώο».

Η αλήθεια είναι λοιπόν, πως με ενδιαφέρει πολύ να γράψετε και να φιλοτεχνήσετε μια μικρή ιστορία με κεντρικό χαρακτήρα ένα ζωάκι. Ένα ζωάκι που είχατε στο παρελθόν, ένα ζωάκι που σας συντροφεύει στο τώρα, ένα ζωάκι που βοηθάτε στη γειτονιά σας, ένα ζωάκι που θυμόσαστε μέσα από μια πολύ προσωπική εμπειρία σας και ίσως δε ζει πια. Η ιστορία σας μπορεί να είναι φανταστική ή πραγματική, να είναι συναισθηματική, να είναι αστεία, να αφορά την καθημερινότητα του ζώου ή μια απρόσμενη κατάσταση, μπορεί να σχετίζεται με τη διάσωση ενός ζώου ή την υιοθεσία του, μπορεί ακόμη και το ίδιο το ζωάκι να είναι ήρωας σε μία περιπέτεια και η αφήγηση να είναι πρωτοπρόσωπη, καθώς επίσης μπορεί η ιστορία σας να περιλαμβάνει ένα σύνολο ζώων ως πρωταγωνιστών. Οι ιδέες είναι άπειρες.


Στόχος αυτού του εγχειρήματος αποτελεί το να προστεθεί ένα μικρό λιθαράκι στην καλλιέργεια της φιλοζωικής/ζωοφιλικής κουλτούρας, με τη δική σας αρωγή. Θεωρώ πως αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο δώρο για την ονομαστική μου εορτή. Θα έλεγα το σημαντικότερο, και το γνωρίζετε πολύ καλά εσείς που «φοράτε» υπεύθυνα το ρόλο του ενεργού εθελοντή υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων και βιώνετε δύσκολες καταστάσεις 24/7 και που όλοι εμείς αντιμετωπίζουμε ως «σκληρό στιγμιότυπο» ωσάν μιας κινηματογραφικής ταινίας και όχι ως κομμάτι της πραγματικότητάς όλων μας.

Σε εσάς λοιπόν, τους διόλου «απλούς» εθελοντές, είναι αφιερωμένη η συγκεκριμένη προσπάθεια συλλογής και ανάδειξης αυτών των ιστοριών, ως φάρο ελπίδας για το δικό σας μοναδικό έργο.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού, όλες οι μικρές εικονογραφημένες ιστορίες θα συγκεντρωθούν σε μία προσπάθεια έκδοσής τους σε έναν συλλογικό τόμο (διατηρώντας κάθε δημιουργός τα πνευματικά του δικαιώματα), που θα διανέμεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα του συγκεκριμένου έργου να «συνομιλεί» ελεύθερα με το ευρύ κοινό, διδάσκοντας την αγάπη και το σεβασμό προς τα ζώα.

Πληροφορίες Διαγωνισμού.

Διάρκεια διαγωνισμού: 14 Ιουλίου 2019 έως 31 Ιουλίου 2019.
Δυνατότητα συμμετοχής: 1 ιστορία ανά συμμετέχοντα (ανεξαρτήτως ηλικίας)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνικά.
Μέγεθος κειμένου: Έως 500 λέξεις.
Μορφή αρχείου κειμένου: Word (doc, docx), Open Office (odt) ή Adobe (pdf).
Στοιχεία κειμένου: «Ψευδώνυμο» του δημιουργού, «Τίτλο» και «Κείμενο» του έργου σας.
Εικονογράφηση: 1 εικόνα που να συνοδεύει την ιστορία σας (παραδοσιακή ή ψηφιακή ζωγραφική), που να είναι πρωτότυπη (από εσάς και όχι κάποια εικόνα που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα τρίτου) και να αφορά στον κεντρικό χαρακτήρα της ιστορίας σας.

Αποστολή ιστοριών: Το έργο σας μπορεί να αποσταλεί ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kokosidou@sch.gr

Οι αποστολές των εικονογραφημένων ιστοριών σας θα πρέπει να γίνονται στο παραπάνω email, ως ακολούθως:

Θέμα: “Για τον Διαγωνισμό Μικρής Ιστορίας Ζωοφιλικού Περιεχομένου”
Σώμα κειμένου: Ονοματεπώνυμο, μικρό βιογραφικό σημείωμα (έως 150 λέξεις), καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας (τηλέφωνο, email κ.λπ.)
Επισυναπτόμενο: Αρχείο κειμένου με την εικονογραφημένη ιστορία σας (ενδεικτικό παράδειγμα μορφής αρχείου: https://drive.google.com/…/1UdFORvrXPf4amniaGs4s1-Li6…/view…)

Βραβεία Διαγωνισμού.

1ο βραβείο:
- 50€ αγορές (παντός τύπου προϊόντων) από Pet Shop που διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, της επιλογής σας.
- Υλικά εικαστικών τεχνών (Zig Kuretake Clean Color Real Brush 48, Faber Castell 4 PITT artist pens black).
- Βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας με θέμα την ζωοφιλία: «Βίγκαν σημαίνει αγάπη» (Ρούμπι Ροθ).

2ο βραβείο:
- 40€ αγορές (παντός τύπου προϊόντων) από Pet Shop που διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, της επιλογής σας.
- Υλικά εικαστικών τεχνών (Arteza 36 Water Colors Premium, Sennelier Aquarelle Papier 300g Academie 27cm x 18cm).
- Βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας με θέμα την ζωοφιλία: «Τα αδεσποτάκια» (Τσορώνη – Γεωργιάδη Γιολάντα).

3ο βραβείο:
- 30€ αγορές (παντός τύπου προϊόντων) από Pet Shop που διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, της επιλογής σας.
- Υλικά εικαστικών τεχνών (Van Gogh 24 Oil Pastels Royal Talens, 12 Campus Acrylique Tubes 21ML).
- Βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας με θέμα την ζωοφιλία: «Το Σοφάκι και ο Ντο» (Τσάνταλη Ελένη).

Όλοι οι δημιουργοί που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως βράβευσης ή όχι, θα παραλάβουν ένα αναμνηστικό δώρο με πολλή αγάπη, το οποίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.

Τα δώρα που συνοδεύουν το κάθε βραβείο δεν αποτελούν χορηγία αλλά καθαρά προσωπική πρωτοβουλία. Ωστόσο, εάν υπάρξει ενδιαφέρον δωρεάς ή συμμετοχής χορηγών, παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να συμπεριληφθεί η προσφορά σας στα υπάρχοντα βραβεία ή/και να συσταθούν επιπλέον ειδικές κατηγορίες βραβείων.

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους:

Σοφία Βογδάντσαλη (Φιλόλογος, Μέλος του Συλλόγου «Φιλοσίντικες»).
Βίκυ Βογιατζόγλου (Δασκάλα Αγγλικών, Graphic Designer, Μουσικός).
Γιώτα Κοτσαύτη (Νηπιαγωγός, Συγγραφέας, Δημιουργός της σελίδας «Ένα κείμενο, μια εικόνα»).
Νεφέλη Παυλίδου (Απόφοιτη Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ).
Aaron Wong (Lead Artist/Compositor στην εταιρία Bandai Namco).

Για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σας, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο kokosidou@sch.gr

Με εκτίμηση στη συγγραφική και εικαστική σας προσπάθεια,
Marielle P. Kokosidou

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;