Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τα τρία ποτάμια



Μια φορά και έναν καιρό  ήταν  ένα χωριό άγνωστο, στην άκρη του κόσμου, που το έλεγαν «Τα τρία ποτάμια».

Εκεί, όπως λέει και το όνομα, έχυναν τα νερά τους τρία ποτάμια. Τον Χειμώνα η πλατεία του χωριού πάντα πλημμύριζε και  γινόταν σαν μια μεγάλη βαθιά λίμνη.

Η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή μου είχε πει ένα όμορφο παραμύθι γι’ αυτό τον τόπο. 

Μια φορά και έναν καιρό ήταν τρία ποτάμια που ήσαν τρία αδέλφια, τρία αγαπημένα αδέλφια που ζούσαν σε αυτό το μικρό χωριό. Κάθε μέρα πήγαιναν στα χωράφια και δούλευαν σκληρά για τη σοδειά 

Μια μέρα πέρασε από εκεί ένας παλιάτσος. 

Ντυμένος με εκείνα τα πολύχρωμα ρούχα χόρευε, πηδούσε και τους προσκαλούσε όλους να πάνε στη μεγάλη γιορτή, στο Πέρα Χωριό, το χωριό των  καλών γιγάντων.

Τα τρία αδέλφια αποφάσισαν να επισκεφτούν το χωριό των καλών γιγάντων στη μεγάλη γιορτή. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που θα πήγαιναν σε γιορτή.

Γι’ αυτό πλύθηκαν και στολίσθηκαν, φίλησαν τους γονείς τους και έφυγαν με τα πόδια να φθάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους. 

Μετά από κάποιες ώρες άρχισαν να βλέπουν το χωριό από μακριά. 

Όμορφα μεγάλα σπίτια με όμορφες ξύλινες πόρτες από τα πιο ακριβά ξύλα της περιοχής. Σε κάθε σπίτι μπροστά ήταν «οι σκάλες των γιγάντων», πελώριες, και σε κάθε μια ήταν γραμμένο το όνομα του κάθε γίγαντα.

Στη μέση του χωριού στοιβαγμένα όλα τα δώρα των προσκεκλημένων. 

Μια όμορφη γιορτή που το κρασί έρεε άφθονο και οι καλοί γίγαντες αγκαλιά τραγουδούσαν δυνατά  και χόρευαν.

Μόνο ένα σπίτι ήταν κλειστό και από εκεί δεν περνούσε κανείς. 

Ρώτησαν τα τρία αδέλφια ποιος μένει εκεί και τους απάντησαν ότι έμενε μια πριγκίπισσα που ήταν βαριά άρρωστη. 

Οι καλοί γίγαντες είχαν φέρει γιατρούς από όλα τα μέρη του κόσμου αλλά κανείς δεν μπορούσε να τη γιατρέψει.

Μόνο όποιος τη φιλούσε και τη συμπονούσε πραγματικά θα τη γιάτρευε από τον πυρετό  που την έκαιγε.

Τα τρία αδέλφια θέλησαν να επισκεφτούν την πριγκίπισσα και να τη χαιρετήσουν. 

Ένας καλός γίγαντας τους οδήγησε στο δωμάτιο της. 

Μια νεαρή χλωμή κοπέλα στα λευκά ντυμένη, ξαπλωμένη στο κρεβάτι, αναστέναζε.

Τα αδέλφια στενοχωρήθηκαν και θέλησαν να τη βοηθήσουν.

Στο ανοιχτό παράθυρο καθόταν ένα πουλί που μιλούσε με ανθρώπινη φωνή: «Ξένοι που ήρθατε εδώ την πριγκιπέσσα να φιλήσετε, τον πυρετό να της πάρετε, ξένοι που ήρθατε την πριγκιπέσσα να φιλήσετε…». Και το επαναλάμβανε συνεχώς. 

Τα τρία αδέλφια  πλησίασαν το κρεβάτι και ένα-ένα τη φίλησαν στο μάγουλο.

Έξαφνα ο πυρετός έπεσε και η πριγκίπισσα άρχισε να μιλά δυνατά. Τους ευχαριστούσε και ήταν τόσο ευτυχισμένη.

Εκείνα όμως άρχισαν  να τσακώνονται ποιο από τα τρία φιλιά ήταν αυτό που έσωσε την κοπέλα. 

Κανείς δεν μπορούσε να δώσει μια απάντηση. Η καλή πριγκίπισσα λυπόταν που τους έβλεπε να τσακώνονται και, έτσι, αποφάσισε να τους μεταμορφώσει σε τρία όμορφα ποτάμια στο χωριό τους.

Τα τρία αδέλφια, λένε, σμίγουν και φιλιούνται στη μέση της πλατείας μια φορά τον χρόνο, στη γιορτή των γιγάντων και είναι τόση πολύ η αγάπη που όλη η πλατεία ξεχειλίζει και γίνεται μια μεγάλη  βαθιά λίμνη…

ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΠΑΡΔΕΛΗ (ανέκδοτο κείμενο)

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Μαρία Κοτσαύτη.


Γεννήθηκα στις 3 Μαρτίου 1975 στην Αθήνα. Σπούδασα στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών Κοινωνική Ανθρωπολογία και μετεκπαιδεύτηκα στην Πολιτιστική Διαχείριση και επιμέλεια Καλλιτεχνικών Φεστιβάλ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μεγάλη μου αγάπη παραμένει η ενασχόληση μου με την Ζωγραφική όπου από πολύ μικρή ηλικία έδειξα, ως αυτοδίδακτο ταλέντο, τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Καλών Τεχνών στις Αίθουσες Τέχνης Μπουζιάνη σε πολιτιστικά κέντρα και σε Κολλέγιο Καλών Τεχνών.

Καθ’ όλη την σπουδαστική μου πορεία, έλαβα συμμετοχή σε διαγωνισμούς ζωγραφικής (εξώφυλλα, αφίσες, πίνακες, εικονογραφήσεις κ.ά.) μέσα από τους οποίους και βραβεύτηκα τόσο από ξένους όσο και από γνωστούς Έλληνες ζωγράφους κορυφαίους στο είδος τους, όπως ο Δ. Μυταράς. Έργα μου έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ τέχνης με μεγάλη επιτυχία και έχουν φιλοξενηθεί μακέτες μου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία σε φορείς τέχνης και πολιτισμού στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες. Έχω συμμετάσχει σε εθελοντικές οργανώσεις και δράσεις όπως «οι Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά», και στόχος μου είναι να εκδώσω τα δικά μου εικονογραφημένα γραφήματα. 

Εκθέτοντας ατομικά έργα μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια μετεκπαιδευτικού προγράμματος και σεμιναρίου από Ιταλούς επιμελητές εκθέσεων και κριτικούς τέχνης, εισέπραξα τις πρώτες μου θετικές κριτικές στην ζωγραφική. Συμμετέχω μέχρι σήμερα σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε συνεργασία με αίθουσες τέχνης και χώρους εκθεσιακούς, και στόχος μου είναι μέσα από τις δραστηριότητες στην ζωγραφική και την δημιουργική γραφή, να συμβάλλω και εγώ στην αγωγή των παιδιών μικρών και μεγάλων. 

Η ζωγραφική και η δημιουργική φαντασία, αποτελούν για εμένα κινητήριες δυνάμεις. Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με τη ζωγραφική και πειραματίζομαι με διάφορα υλικά και τεχνικές, αποτυπώνοντας σε κάθε επιφάνεια τις δημιουργίες μου. Παράλληλα ετοιμάζω ζωγραφικά έργα για μια επικείμενη έκθεση όπου θα συνοδεύονται με δικά μου γραφήματα. 

Το Ένα Κείμενο μια Εικόνα για εμένα είναι μια σπίθα για ακόμη πιο πολλές δημιουργίες. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την ταλαντούχα Γιώτα Κοτσαύτη για τη δυνατότητα που μου δίνει να συνεργαστώ ως εικονογράφος, στη ζωγραφική αποτύπωση των κειμένων που επιλέγει σε μια εικόνα…

Η σελίδα της Μαρία στο facebook:

Το κείμενο έγραψε η Ευτυχία Καπαρδέλη.


Dr kapardeli Eftichia 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει  στην Πάτρα.

Γράφει ποίηση, ιστορίες, διηγήματα, χαϊ-κου, δοκίμια, μυθιστορήματα. Ασχολείται και με τη ζωγραφική.

Συμμετάσχει σε χορωδίες σαν πρίμο σοπράνο. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο AKEM (Αθηναϊκό κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης). Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια εκπαίδευσης, ξέρει H/Y 7 προγράμματα, αγγλικά και ιταλικά, κλασική κιθάρα. Ήταν οδηγός στο σώμα της Ελλήνων προσκόπων. Είναι εθελοντής στην πυροσβεστική και συμμετάσχει σε διάφορα εθελοντικά προγράμματα. Σαν ακροατής φοιτητής παρακολούθησε το 2004 το τμήμα φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει πολλές επιβραβεύσεις σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς πρώτα, δεύτερα, τρίτα βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις. Το 2008 πήρε το δεύτερο βραβείο σε ανέκδοτη ποιητική συλλογή από τον σύλλογο Παρνασσό. Έχει εκδώσει 16 βιβλία  και έχουν βραβευθεί σχεδόν όλα. Υπάρχει σε πολλές ανθολογίες εσωτερικού και εξωτερικού. Έγινε συντάκτρια της Ανθολογίας στην Ινδική Ακαδημία http://worldpeaceacademy.blogspot.com/2010/10/poets-for-world-peace.html

Οι πρώτες ποιητικές συλλογές είναι το Εκμυστηρεύσεις και φως.  Έχει μια ενότητα στο πανεπιστήμιο της Κύπρου στον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι μέλος στην world poets society . H επίσημη ιστοσελίδα είναι http://world-poets.blogspot.com

Είναι μέλος στην IWA (internasional writers ) με πρόεδρο την Teresinka Pereira.
http://worldpeaceacademy.blogspot.com/2010/10/poets-for-world-peace.html

Τιμήθηκε από την Ινδική Ακαδημία και έκανε την σύνταξη της Ανθολογίας Ειρήνης.













Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;