Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Κείμενο που επέλεξε η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή



Έλληνες συγγραφείς επιλέγουν και μοιράζονται μαζί μας αγαπημένα τους αποσπάσματα από βιβλία παιδικής, εφηβικής ή νεανικής λογοτεχνίας


“Ο Λέανδρος έστηνε παραμύθι: «Εσύ, γιαγιά, είσαι η κακιά μάγισσα–στα ψέματα λέμε», συμπλήρωσε γρήγορα βλέποντας μια σκιά στο βλέμμα της. «Εσύ, Φαίδων, είσαι ο αδελφός μου». «Αφού είμαι αδελφός σου», θέλησε να διορθώσει εκείνος. Ο Λέανδρος, ως μεγαλύτερος, υπομόνεψε – ήταν και η γιαγιά μπροστά, βλέπεις –, έτσι, παρέβλεψε τη διακοπή και απλώς είπε κοφτά: «Ε, θα είσαι αδελφός μου και στο παραμύθι! Λοιπόν, η μάγισσα θέλει να μας πιάσει. Εγώ βγαίνω μπροστά να σε προστατεύσω και με το σπαθί μου της δίνω μια και τη σκοτώνω! Στα ψέματα λέμε», συμπλήρωσε πάλι γρήγορα, βλέποντας την ίδια σκιά να ξανάρχεται στο βλέμμα της γιαγιάς. «Θέλω κι εγώ να τη σκοτώσω!» γκρίνιαξε ο Φαίδων. «Εντάξει», συμφώνησε μεγαλόψυχα ο μεγάλος αδελφός. «Αφού όμως πρώτα τη σκοτώσω εγώ». Η γιαγιά κρυφογέλασε. Μετά αφέθηκε στις οδηγίες του μεγαλύτερου εγγονού και σε λίγα λεπτά βρισκόταν ως κακιά μάγισσα ξαπλωμένη στη μέση του παιδικού δωματίου «σκοτωμένη» κανονικά δύο φορές από δύο «γενναίους ιππότες».

«Άνοιξε τώρα, γιαγιά, τα μάτια σου», της είπε ο Λέανδρος και στρώθηκε δίπλα της. Εκείνη δεν τα άνοιξε. 

«Τώρα είσαι η γιαγιά μας πάλι», εξήγησε και ο Φαίδων. Όμως εκείνη πάλι δεν άνοιξε τα μάτια της. Τα δυο αδέλφια αλληλοκοιτάχτηκαν ανήσυχα. 

«Λες να τη σκοτώσαμε στ’ αλήθεια;» ψιθύρισε ο Φαίδων και έσκυψε να δει τα βλέφαρά της. Όταν τρεμοπαίζουν, τους έλεγε η γιαγιά, αυτός που τα έχει κλειστά το κάνει στα ψέματα – ούτε κοιμάται ούτε τίποτα! Όμως της γιαγιάς τα βλέφαρα εδώ δεν τρεμόπαιζαν καθόλου! «Τώρα;» γύρισε και κοίταξε τον Λέανδρο γεμάτος ενοχές. Την ίδια στιγμή η γιαγιά πετάχτηκε πάνω και σε ένα λεπτό είχαν βρεθεί να κυλιούνται και οι τρεις τους στο πάτωμα με ζουλήγματα, γαργαλητά, γέλια, χάδια και φιλιά. «Γιαγιά, εσύ δεν είσαι γιαγιά», της είπε ξαφνικά ο Λέανδρος. «Ορίστε;» έκανε εκείνη με τη γνωστή σκιά έτοιμη να σκεπάσει το βλέμμα της. «Να, δεν είσαι ξεραμένη σαν γιαγιά…» επανέλαβε και της ψηλάφησε το πρόσωπο, που τώρα είχε φωτιστεί.”

Απόσπασμα από το βιβλίο «Γιαγιά στο ψυγείο»

(Βούλα Μάστορη, Γιαγιά στο ψυγείο, εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή)

Η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1975 στη Λάρισα, όπου ζει. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της: ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑΣ ΜΠΑΛΙΤΣΑΣ, ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ (Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2009), Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΜΩΜΕΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ, Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΚΥΛΑ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΕΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑΡΡΑΛΕΟΥΣ, Η ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΨΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ;, ΕΝΑ ΠΑΤΩΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Η ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Κείμενό της έχει συμπεριληφθεί επίσης στο βιβλίο Ε ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ, ένα απάνθισμα από κείμενα που κατά καιρούς έχουν γράψει μέλη της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, από την οποία έχει διακριθεί και για το παραμύθι της ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ.

Τη φετινή χρονιά, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, ξεκίνησαν τη λειτουργία Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά δημοτικού, στην οποία είναι συντονίστρια.

Ιδέα-επιμέλεια στήλης: Γιώτα Κοτσαύτη




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;