Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η νύφη που πολύ συλλογιόταν



Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γέρος και μια γριά που είχαν μια κόρη της παντρειάς. Μια μέρα ένα παλικάρι πήγε να τη ζητήσει γυναίκα του και, για να τον περιποιηθούν καλά, η μάνα έστειλε την κόρη στην κάβα για να φέρει μπύρα. Η κοπέλα έτρεξε, ζύγωσε την κανάτα στο βαρέλι κι άνοιξε τον πείρο. Η μπύρα άρχισε να τρέχει και η κοπέλα άρχισε να συλλογιέται: «Αν παντρευτώ τούτο το παλικάρι -και θα το παντρευτώ το δίχως άλλο- και κάνουμε παιδί και το παιδί χτυπήσει το κεφάλι του, με τι θα το γιατρέψουμε;».


Έκατσε για να συλλογιστεί καλύτερα, μα είχε πάντα την κανάτα κάτω απ’ το ανοιχτό βαρέλι και η μπύρα ξεχείλισε κι εξακολουθούσε να τρέχει ώσπου έφτασε στον αστράγαλο. Απάνω η μάνα βαρέθηκε να περιμένει και είπε να κατέβει κάτω να τη φωνάξει. Και σαν την είδε, της είπε θυμωμένη:

-Τι κάνεις καθισμένη εκεί κάτω; Κάνε γρήγορα!

-Αχ, μάνα μου, αποκρίθηκε η κόρη, είμαι εδώ καθισμένη γιατί έχω μια συλλογή που με βασανίζει. Όταν θα παντρευτώ τούτο το παλικάρι, και θα το παντρευτώ το δίχως άλλο, και κάνουμε παιδί και το παιδί χτυπήσει το κεφάλι του, με τι θα το γιατρέψω;


-Έχεις δίκιο, με τι θα το γιατρέψεις; αναρωτήθηκε κι η μάνα κι έκατσε κοντά στην κόρη της. 

Κι έμειναν εκεί καθισμένες να συλλογιούνται, με την κανάτα πάντα στο βαρέλι και η μπύρα έτρεχε κι εξακολουθούσε να τρέχει ώσπου έφτασε στα γόνατά τους.

Επάνω ο πατέρας βαρέθηκε να περιμένει τις δυο γυναίκες και κατέβηκε στην κάβα να τις φωνάξει. Σαν τις είδε, είπε θυμωμένος:

-Τι κάθεστε εκεί κάτω; Κάντε γρήγορα!

-Αχ, άντρα μου, αποκρίθηκε η γριά, καθόμαστε εδώ γιατί έχουμε μια συλλογή που μας βασανίζει. Αν η κόρη μας παντρευτεί τούτο το παλικάρι, και θα το παντρευτεί το δίχως άλλο, και κάνουν παιδί και το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι του, με τι θα το γιατρέψουν;

-Έχεις δίκιο, με τι θα το γιατρέψουν; είπε ο γέρος κι έκατσε κι αυτός κοντά στις δυο γυναίκες. Κι έμειναν εκεί και οι τρεις, να συλλογιούνται και να συλλογιούνται, με την κανάτα πάντα στο βαρέλι και η μπύρα έτρεχε κι εξακολουθούσε να τρέχει ώσπου έφτασε στη μέση τους. 

Ο γαμπρός επάνω βαρέθηκε να περιμένει τα πεθερικά του και τη νύφη και κατέβηκε κάτω για να τους φωνάξει. Τους είδε και ρώτησε ξαφνιασμένος:

-Μα γιατί κάθεστε εκεί, μες στη μπύρα; Γιατί δεν ανεβαίνετε πάνω;


-Αχ, γαμπρέ μου, αποκρίθηκε ο γέρος, είμαστε καθισμένοι εδώ, γιατί είναι μια συλλογή που μας βασανίζει. Αν η θυγατέρα μας σε παντρευτεί, και θα σε παντρευτεί το δίχως άλλο, και κάνετε παιδί και το παιδί χτυπήσει το κεφάλι του, με τι θα το γιατρέψουμε;

Το παλικάρι είδε και άκουσε, δεν άνοιξε το στόμα του κι έφυγε δίχως να βγάλει τσιμουδιά. Και δεν ξαναγύρισε πια.

(Δανία)

Παγκόσμια Ανθολογία Παραμυθιού (400 παραμύθια από 100 χώρες), εκδόσεις Ανθολογία, 
τόμος 1.

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Αγγελική Ιωακειμίδου.


Το όνομά μου είναι Αγγελική Ιωακειμίδου. Είμαι φοιτήτρια στη σχολή Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, προς το τέλος των σπουδών και ασχολούμαι με τη ζωγραφική, την εικονογράφηση και το κινούμενο σχέδιο.

Ολοκλήρωσα το δίμηνο πρόγραμμα κλασσικού σχεδίου στο Animation Workshop της Δανίας το φθινόπωρο του 2016.

Πήρα μέρος στην Art Αθήνα του 2016, καθώς και σε μια έκθεση ζωγραφικής στην Κέρκυρα, στον χώρο Corfu Gallery, ανάμεσα σε άλλους 9 συμφοιτητές. Η έκθεση έφερε το όνομα «Απίθανες Πιθανότητες» και μαζί με μια άλλη συμφοιτήτρια δημιουργήσαμε την αφίσα της έκθεσης.

Προσωπική Σελίδα :

instagram:

Δείγματα δουλειάς animation :
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;