Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το φεγγάρι στο πηγάδι



Ένα βράδυ, όταν ακόμα ο Ναστρεντίν ήταν μικρός, τον έστειλε ο γαμπρός του στο πηγάδι να φέρει λίγο νερό.  Η νύχτα ήταν λαμπερή, όπως είναι συνήθως οι νύχτες στην Ανατολή. Το φεγγάρι, ολόγιομο στον ουρανό, έκανε τη νύχτα μέρα. Ο Ναστρεντίν, αφού έριξε τον κουβά στο πηγάδι, στάθηκε για μια στιγμή μαγεμένος από το θέαμα.

Όταν έσκυψε όμως να δει αν ο κουβάς του είχε γεμίσει νερό, σάστισε. Είδε το φεγγάρι να καθρεφτίζεται στην επιφάνεια του νερού και νόμισε ότι είχε πέσει μέσα στο πηγάδι. Αυτό το πράγμα τον γέμισε φρίκη, να πέσει μέσα στο πηγάδι ένα τόσο όμορφο δημιούργημα του Θεού! Ένιωσε αμέσως την υποχρέωση ότι έπρεπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Έτσι, βάλθηκε να βγάλει το φεγγάρι από το πηγάδι, με τη βοήθεια του κουβά του. Παρά τις προσπάθειές του, όμως, δεν κατάφερνε να το βγάλει. Σιγά σιγά το πηγάδι άδειασε και σε μια στιγμή ο κουβάς του Ναστρεντίν πιάστηκε σε μια πέτρα.

-Επιτέλους! Το ‘πιασα το φεγγάρι! αναφώνησε ο Ναστρεντίν. Πόσο βαρύ είναι, Θεέ μου! Μα θα το βγάλω, που θα μου πάει;

Λέγοντας αυτά, τράβηξε το σχοινί τόσο δυνατά, που έσπασε. Ο Ναστρεντίν έχασε την ισορροπία του και σωριάστηκε χάμω ανάσκελα. Πέφτοντας ανάσκελα, είδε το φεγγάρι στον ουρανό.

-Να, το φεγγάρι πήγε στη θέση του! φώναξε ευχαριστημένος.

ΤΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ και άλλα 22 παραμύθια, εκδόσεις Αστήρ.

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Παρασκευή Παναγιώτου.


Η Παρασκευή Παναγιώτου γεννήθηκε στην Εύβοια όπου ζει και εργάζεται. Μετά το Λύκειο παρακολούθησε μαθήματα εφαρμογής προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και σεμινάρια διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έκανε ελεύθερες σπουδές σχεδίου, σύνθεσης, χρώματος, ανατομίας και ιστορίας της τέχνης, στο τμήμα ζωγραφικής του Ευβοϊκού κέντρου Τεχνών με καθηγήτρια την Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη.

Διδάσκει αισθητική αγωγή σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Χαλκίδα δίνοντας έμφαση σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά που στοχεύουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Από το 2007 έχει παρουσιάσει έργα της σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Το 2009 έλαβε μέρος στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Επιστήμης και στο συνέδριο ‘’Η τέχνη ως μητρική γλώσσα επικοινωνίας’’ που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πάτρας από τη Zervas Art και το τμήμα UNESCO Αχαΐας. Το 2010 έλαβε μέρος στην  20thΙ Istanbul Art Fair/ARTIST με το Project “WALL FOR  PEACE- W-AFPIAAP” ΤΟΥΡΚΙΑ.

Έλαβε μέρος στη 10η  και την 11η Διεθνή Μπιενάλε Miniature Art  στη Σερβία, το 2010 και το 2012 αντίστοιχα , και τα έργα της εκτίθενται  στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης “Trg  Kneza  Mihaila” Είναι μέλος του  Πολιτιστικού Συνδέσμου Καλλιτεχνών artEvia και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών Mail Art IUOMA.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;