Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο Υάκινθος



Κατά τη μυθολογία, ο Υάκινθος ήταν γιος του βασιλιά της Σπάρτης Αμύκλα και της νύμφης Διομήδης, κόρης του Λαπίθη. Δεν ήταν μόνο ωραιότατος νέος αλλά και δυνατός και γενναίος και τίμιος. Ο Απόλλωνας πολύ τον αγαπούσε και πολλές φορές τον καλούσε στα δάση και τον έβαζε ν’ αγωνιστεί μαζί του σε διάφορα αγωνίσματα: τόξο και λιθάρι και δίσκο.

Μια μέρα ο θεός και ο Υάκινθος έριχναν κάπου μέσα στο δάσος το δίσκο. Τους πήραν όμως είδηση ο Βορράς και ο Ζέφυρος και πήγαν κοντά και παρακολουθούσαν τ’ αγωνίσματα. Αγαπούσαν κι αυτοί τον Υάκινθο, αλλά και τον ζήλευαν μαζί, γιατί ο Απόλλωνας δεν τους κάλεσε κι αυτούς στο αγώνισμα. Γι’ αυτό, τη στιγμή που ο Απόλλωνας σφεντόνισε μακριά το δίσκο, φύσηξαν κι οι δυο τους με δύναμη. Ο δίσκος ξέφυγε απ’ το δρόμο του, χτύπησε μ’ ορμή πάνω σ’ ένα βράχο κι από κει γύρισε και χτύπησε με δύναμη το νέο στο κεφάλι. Ποτάμι το αίμα κύλησε απ’ την πληγή κι ο Υάκινθος έπεσε κάτω νεκρός. Τρέχει ο Απόλλωνας. Πασκίζει να του γιατρέψει με βότανα την πληγή, να σταματήσει το αίμα, μα είναι αδύνατο. Θρηνεί τότε ο θεός πάνω απ’ το πτώμα του φίλου του. «Εγώ φταίω, λέει. Μα θα σε κάνω αθάνατο!». Και νά! Από το αίμα του Υάκινθου που έπεσε στη χλόη, φύτρωσε ένα πανέμορφο λουλούδι που επάνω στα πέταλά του έχει γραμμένο το θρήνο του θεού «ΑΙ, ΑΙ».

ΧΑΡΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ,
Μύθοι και περίεργα από τον κόσμο των φυτών, εκδόσεις βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Πόπη Χατζηιωαννίδου.

Ονομάζομαι Πόπη Χατζηιωαννίδου και γεννήθηκα το 1982 στη Θεσσαλονίκη. Μικρή, ζωγράφιζα πάντα και παντού, κυρίως ανθρώπους, σπανιότερα τοπία. Τώρα πια, ψάχνω πάντα ευκαιρία να πιάσω τα χρώματα και να κλέψω λίγη παιδική ηλικία ακόμη...
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;