Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο


Το έλατο εμφανίστηκε στολισμένο με λαμπερές μπάλες και αληθινά αναμμένα κεριά, για πρώτη φορά στη Γερμανία, μόνο στις εκκλησίες κατά το τέλος του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα. Κάποιες φορές οι εκκλησίες επέβαλαν την πληρωμή εισιτηρίου σε όσους ήθελαν να το δουν. Το έλατο είναι αειθαλές και συμβολίζει τη ζωή που «πεθαίνει» το χειμώνα.

Στην Ελλάδα χριστουγεννιάτικο έλατο στήθηκε για πρώτη φορά από τους Βαυαρούς στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στον Ναύπλιο και την Αθήνα.

Παλαιότερα συνήθιζαν να στολίζουν καταπράσινα κλαδιά από αειθαλή δέντρα, όπως είναι, για παράδειγμα, η ελιά, η μυρτιά και η δάφνη. Με αυτόν τον τρόπο προανήγγειλαν τον ερχομό της άνοιξης, την αναβλάστηση, την καινούρια ζωή. Για στολίδια έβαφαν χρυσά -ή τύλιγαν σε χρυσόχαρτα- ξηρούς καρπούς, νομίσματα και φρούτα.

Αργότερα στα πανηγύρια οι μικροπωλητές έφτιαχναν στολίδια από χαρτί, ζυμάρι και γύψο. Σήμερα αστέρια, πλαστικές και γυάλινες μπάλες, καμπανούλες, κεράκια, ζαχαρωτά και πολλά άλλα στολίδια κυκλοφορούν στο εμπόριο για το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Συνηθίζεται στην κορυφή του να τοποθετείται ένα χρυσό αστέρι καθώς και μία φάτνη κάτω από τα κλαδιά του. Έτσι, σε κάθε σπίτι λάμπει ξανά το αστέρι που οδηγεί τον Χριστό να γεννηθεί στην ταπεινή φάτνη.

Στη Λιθουανία κρεμούν στο δέντρο μια αράχνη και τον ιστό της. Ο θρύλος λέει ότι μια φτωχή γυναίκα κοιμόταν μαζί με τα παιδιά της και αυτά, όταν ξύπνησαν. ανήμερα των Χριστουγέννων, αντίκρισαν το δέντρο με τους μεταξένιους ιστούς να λάμπουν.

Στην Τσεχοσλοβακία στολίζουν το δέντρο με βαμμένα τσόφλια αυγών και στις ΗΠΑ με γιρλάντες από ποπ κορν.

Πιστεύεται ότι οι καμπάνες που κρέμονται στο δέντρο τρομάζουν με τον ήχο τους και διώχνουν τα κακά πνεύματα.

Στην Αγγλία μόνο οι γονείς στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ τα παιδιά παρακολουθούν ενθουσιασμένα. Τοποθετούν τα δώρα κάτω από το δέντρο και το βράδυ, πριν από το χριστουγεννιάτικο δείπνο, ο πατέρας της οικογένεια ανάβει τα κεριά που στολίζουν το δέντρο, χτυπά ένα καμπανάκι και μοιράζει ένα-ένα τα δώρα στα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.


ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ-ΕΛΛΗ ΝΑΟΥΜ,
Καλά Χριστούγεννα για παιδιά του δημοτικού, Ελληνικά γράμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;