Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΑύγουστοςΤο  Καλοκαίρι τον καμάρωνε, καθώς τον έβλεπε να πλησιάζει με βήμα αργό, αποκαμωμένος από το λιοπύρι, περνώντας μέσα από τ’ αμπέλια και τα περιβόλια με τις φορτωμένες συκιές.

Κρατούσε στα χέρια του δυο μεγάλα κοφίνια, σφιχτοπλεγμένα, γεμάτα ως επάνω με σύκα μελωμένα, τραγανά, γλυκά σταφύλια κι έλαμπε σαν ήλιος!

Είχε κρεμάσει τα χρυσά του φεγγάρια στην άκρη τ’ ουρανού, να φωτίζουν τα χαμόγελα των φίλων τα βράδια, σαν τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους.

Η γειτονιά του μοσχοβολούσε απ’ το ρετσέλι* που οι νοικοκυρές ετοίμαζαν με περισσή χαρά, βάζοντας εκτός από την τέχνη τους και αρκετή αρμπαρόριζα*, που άπλωνε το γλυκό, μεθυστικό της άρωμα μέχρι την τελευταία σπιθαμή στο δρόμο του μεσημεριού.

Κάτω από την κληματαριά της μικρής αυλής, βρήκε τ’  αδέρφια του, το Θεριστή* και τον Αλωνάρη* να κοιμούνται γλυκά. Ο αέρας μύριζε θερισμένο στάχυ, γαρδένια και βασιλικό.

Έγειρε στο πλάι τους αθόρυβα ν’ αποκοιμηθεί και τα τζιτζίκια έπαψαν για λίγο το ατέλειωτο τραγούδι τους, καθώς τα φύλλα των πλατανιών που τα φιλοξενούσαν, θρόισαν  απαλά σιγοψιθυρίζοντας  μ’ ευγνωμοσύνη: «Αύγουστε καλέ μας μήνα, να ‘σουν  δυο φορές το χρόνο!»

*Ρετσέλι: κάθε γλυκό του κουταλιού που γίνεται  με μούστο ή πετιμέζι αντί για ζάχαρη.
*Αρμπαρόριζα: αρωματικό φυτό, με  ιδίαιτερα  λεπτό άρωμα που προστίθεται στα γλυκά κουταλιού.
*Θεριστής: ο Ιούνιος.
*Αλωνάρης: ο Ιούλιος.

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΛΕΙΩΝΗ (ανέκδοτο κείμενο)

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 φιλοξενούνται στη στήλη και ανέκδοτα κείμενα νέων δημιουργών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Τη σημερινή εικόνα έκανε η Αθηνά-Μαρία Μιχοπούλου.Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1971 στο Βόλο, όπου και κατοικεί με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά, τη Φωτεινή και τον Φίλιππο.

Το 1992 πήρε το πτυχίο της νηπιαγωγού από την ιδιωτική σχολή Granits στην Αθήνα. Εργάστηκε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Βόλου για 4 χρόνια και, παράλληλα, φοίτησε στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Βόλου (τμήμα προσχολικής αγωγής).

Παρακολούθησε για έναν χρόνο μαθήματα στο τμήμα καλών τεχνών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου.

Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της και σχεδόν πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Οι μεγάλες της αγάπες είναι τα παιδιά, τα  βιβλία, η μουσική, η θάλασσα, τα ζώα, οι ζεστές αγκαλιές, το φεγγάρι και ο Βόλος.

Πιστεύει πως η τέχνη, όταν προσεγγίζεται βιωματικά, αποκαλύπτει αλήθεια και μπορεί μ’ ένα μαγικό τρόπο να λυτρώνει και να αγγίζει.
Το κείμενο έγραψε η Μαριάνθη Πλειώνη.


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 28 χρόνια -τα τελευταία 6 στην Ειδική αγωγή. Μου αρέσει να γράφω ιστορίες για μικρούς και μεγάλους και να βλέπω γύρω μου τους ανθρώπους να χαμογελούν.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.Η σελίδα της στήλης «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;