Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Η μικρή άτακτη ηλιαχτίδαΜια φορά και ένα καιρό ήταν μια άτακτη ηλιαχτίδα που, όταν έβγαινε στον καθαρό ουρανό, έπαιζε με τα παιδιά της γης.

Έτρεχε μαζί τους και κρυβόταν στα λαμπερά πρόσωπα τους, στα ξανθά και μελαχρινά κεφαλάκια τους. Όταν τα παιδιά έπαιζαν στον ίσκιο, η μικρή ηλιαχτίδα τους καλούσε να παίξουν μαζί της, αφού κρυβόταν πίσω από τις πέτρες και τα σπίτια των ανθρώπων. 

Μια ηλιόλουστη μέρα, εκεί που έπαιζε με τον μικρό Κωστάκη, παρασυρμένη από το παιχνίδι, ξεχάστηκε και έμεινε στη γη.

Φοβισμένη κρύφτηκε στο μικρό δωμάτιο του Κωστάκη, κάτω από το κρεβάτι, για να κοιμηθεί.
Μα, όταν το σκοτάδι έπεσε, έτσι φωτεινή όπως ήταν, ξεχώριζε.

Παρακάλεσε τον μικρό Κωστάκη να τη σκεπάσει με το σεντόνι του που είχε επάνω την σελήνη για να μην τη βρει η νύχτα, η μητριά της. Ο Κωστάκης τη σκέπασε με το σεντόνι, αλλά κάηκε η σελήνη και πάλι έμεινε φωτεινή.

Τότε τον παρακάλεσε να τη σκεπάσει με την κουβέρτα που είχε όλα τα αστέρια του ουρανού, αλλά κάηκαν και αυτά.  

Απαρηγόρητη η ηλιαχτίδα, αποφάσισε να αποχαιρετήσει το μικρό σκοτάδι και να φύγει.

Ο μικρός Κωστάκης άνοιξε το παράθυρο και η μικρή άτακτη ηλιαχτίδα έφυγε ολομόναχη.

Ο Κωστάκης την κοιτούσε και την χαιρετούσε, της έστελνε φιλιά με τα δάκρυά του.  

Από τότε όλοι οι άνθρωποι που κοιτούν τον ουρανό βλέπουν τη μικρή ηλιαχτίδα στην αγκαλιά της νύχτας, να καίγεται μέχρι την αυγή. 

Κάποτε κάποτε ο ουρανός βρέχει…  

…και όλοι λένε ότι είναι τα φιλιά και τα δάκρυα του μικρού Κωστάκη που θέλουν να κρύψουν τη μικρή ηλιαχτίδα από τη μητριά της. 

Αν κοιτάξεις τον ορίζοντα, θα δεις μια κόκκινη γραμμή, μια ηλιαχτίδα που περιμένει την αυγή τη μητέρα της. Και να αγκαλιάσει τον πατέρα της τον Ήλιο. Να φιλήσει τις αδελφές του και να ταξιδέψει μαζί τους σε όλη τη γη.

Ακόμα και τις παγωμένες μέρες που ο Ήλιος κρύβεται πίσω από τα σύννεφα, η μικρή ηλιαχτίδα είναι εκεί και περιμένει, με την ελπίδα να σμίξει με όλη την οικογένεια της…

ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΠΑΡΔΕΛΗ (ανέκδοτο κείμενο)

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 φιλοξενούνται στη στήλη και ανέκδοτα κείμενα νέων δημιουργών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Τη σημερινή εικόνα έκανε η Αθηνά Πετούλη.Γεννήθηκα στην Κόρινθο, μεγάλωσα και σπούδασα στην Αθήνα, όπου παρακολούθησα μαθήματα σχεδίου (γραμμικό-ελεύθερο) και ζωγραφικής. Διαμένω μόνιμα στο νησί της Σάμου με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά μας. Σε εικαστικό εργαστήρι στο νησί συνέχισα τη σπουδή στο χρώμα, σε υλικά και μικτές τεχνικές . Ασχολούμαι με τη ζωγραφική (ελαιογραφίες, ακουαρέλες, ακρυλικά, έργα για παιδικά δωμάτια, τοιχογραφίες), τη φωτογραφία, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και την εκμάθηση ζωγραφικής σε παιδιά. Έχω λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας κι έχω εικονογραφήσει παραμύθια για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με πιο πρόσφατα το «Καλημέρα ήλιε» της νηπιαγωγού Ευφροσύνης Σπυροπούλου, «Ο Κόα και το μεγάλο του δώρο» της Αθηνάς Βουδούρη, καθώς επίσης και μια συλλογή ποιημάτων για παιδιά Δημοτικού της νηπιαγωγού Γιώτας Κοτσαύτη, η οποία τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με την μοναδική διάκριση στην κατηγορία της ποίησης στον 59ο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Η εικαστική προσέγγιση ενός παραμυθιού, κειμένου ή ποιήματος με γοητεύει. Η ζωγραφική είναι για μένα ένα παιχνίδι με τα χρώματα και το φως κι έχω φυλάξει μέσα μου ένα κομμάτι παιδικότητας που με οδηγεί δημιουργικά.

Η σελίδα της Αθηνάς στο facebook:
Το κείμενο έγραψε η Ευτυχία Καπαρδέλη.Dr kapardeli Eftichia
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει  στην Πάτρα.

Γράφει ποίηση, ιστορίες ,διηγήματα, χαϊ-κου, δοκίμια, μυθιστορήματα. Ασχολείται και με τη ζωγραφική.

Συμμετάσχει σε χορωδίες σαν πρίμο σοπράνο. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο AKEM (Αθηναϊκό κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης). Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια εκπαίδευσης, ξέρει H/Y 7 προγράμματα, αγγλικά και ιταλικά, κλασική κιθάρα. Ήταν οδηγός στο σώμα της Ελλήνων προσκόπων. Είναι εθελοντής στην πυροσβεστική και συμμετάσχει σε διάφορα εθελοντικά προγράμματα. Σαν ακροατής φοιτητής παρακολούθησε το 2004 το τμήμα φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει πολλές επιβραβεύσεις σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς πρώτα, δεύτερα, τρίτα βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις. Το 2008  πήρε το δεύτερο βραβείο σε ανέκδοτη ποιητική συλλογή από τον σύλλογο Παρνασσό. Έχει εκδώσει 16 βιβλία  και έχουν βραβευθεί σχεδόν όλα. Υπάρχει σε πολλές ανθολογίες εσωτερικού και εξωτερικού. Έγινε συντάκτρια της Ανθολογίας στην Ινδική Ακαδημία http://worldpeaceacademy.blogspot.com/2010/10/poets-for-world-peace.html .

Οι πρώτες ποιητικές συλλογές είναι το Εκμυστηρεύσεις και φως.  Έχει μια ενότητα στο πανεπιστήμιο της Κύπρου στον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι μέλος στην world poets society . H επίσημη ιστοσελίδα είναι http://world-poets.blogspot.com

Είναι μέλος στην IWA (internasional writers ) με πρόεδρο την Teresinka Pereira. 

http://worldpeaceacademy.blogspot.com/2010/10/poets-for-world-peace.html

Τιμήθηκε από την Ινδική Ακαδημία και έκανε την σύνταξη της Ανθολογίας Ειρήνης.

Διεύθυνση Μαιζώνος 229,
TK. 26222
Τηλέφωνο 2610338248
κινητό 6973930402
e-mail: kapardeli@gmail.com
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα της στήλης «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;