Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Ο Ναστραντίν Χότζας και τα λόγια του κόσμου


Μια φορά ο Ναστραντίν Χότζας γυρνούσε απ’ το χωράφι μαζί με τη γυναίκα του που κάθονταν πάνω στο γάιδαρό τους. Εκεί που πήγαιναν, πέρασαν από ένα χωριό και οι χωριάτες σαν τους είδαν άρχισαν να λένε: «Βρε τον χαζό τον Ναστραντίν. Όλη μέρα δούλευε, κι αντί να κάτσει αυτός στο γάιδαρο, έβαλε τη γυναίκα του!». Ο Ναστραντίν το άκουσε και είπε: «Γυναίκα, δίκιο έχουν. Κατέβα κάτω». Κι ανέβηκε αυτός. Πιο πέρα, μπήκαν σ’ ένα άλλο χωριό και οι χωριάτες, σαν τους είδαν, είπαν: «Βρε τον αφιλότιμο τον Ναστραντίν. Δε ντρέπεται να κάθεται στο γάιδαρο, και η γυναίκα να πηγαίνει με τα πόδια;». Ο Ναστραντίν το άκουσε και είπε: «Γυναίκα, δίκιο έχουν. Θα κατέβω κι εγώ». Κατέβηκε, ‘βάλαν το γάιδαρο στη μέση και πήγαιναν κι οι δυο με τα πόδια. Σα ‘φτάσαν στο χωριό του, τους είδαν οι συγχωριανοί τους και τους είπαν: «Βρε, έχετε το γάιδαρο μαζί σας, και κάνατε το δρόμο με τα πόδια;». Τότε ο Χότζας λέει στη γυναίκα του: «Τρία χωριά περάσαμε, τρεις διαφορετικές γνώμες ακούσαμε. Δε βγάζουμε άκρη με τα λόγια του κόσμου. Ας τους λοιπόν να λένε το μακρύ και το κοντό τους, κι εμείς τη δουλειά μας!».

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παραμύθια (σπουδές λαϊκού λόγου), εκδόσεις Μπιλιέτο.

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Ζωή Σύψα.


Ονομάζομαι Σύψα Ζωή του Δήμου και της Παναγιώτας. Γεννήθηκα στη Λαμία Φθιώτιδας, όπου και κατοικώ. Ξεκίνησα τις σπουδές μου το 2000 στο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και αποφοίτησα το 2004 με κύρια ειδικότητα της Προσαρμοσμένη Φυσικής Αγωγής – Ειδική Αγωγή.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου εργάστηκα ως προπονήτρια σε ακαδημίες  Πετοσφαίρισης και Κολύμβησης. Ασχολήθηκα παράλληλα ως Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Ειδικής Αγωγής σε ιδιωτικό κέντρο ατόμων με αναπηρία, καθώς και σε ειδικά σχολεία . Ως αρχηγός αποστολής πήρα μέρος σε Πανελλήνιους αγώνες ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον έχω εργαστεί και σε άλλους φορείς, όπως και σε δημόσιες υπηρεσίες μέσω συμβάσεων, Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας, ΟΓΑ κ.α.
2013: Ελεύθερος αρθρογράφος στην ηλεκτρονική εφημερίδα calciolamia.gr
2015-2016: Ελεύθερος αρθρογράφος στην Atticanews (Newspaper,WEbradio, WebTv).
2015-2017: Τακτικός συνεργάτης – ελεύθερος αρθρογράφος στην Κυπριακή εφημερίδα «ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ».
Η εθελοντική μου δράση από τα φοιτητικά μου χρόνια υπήρξε πολυδιάστατη και ανθρωποκεντρική. Συμμετείχα εθελοντικά ως κριτής στο αγώνισμα BOCCE στα Special Olympics Hellas στους Θερινούς αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 2011. Από το 2012 έως το 2016 μου ανατέθηκε εθελοντικά να αναλάβω στην πόλη μου το προπονητικό πρόγραμμα των young athletes των Special Olympics Hellas που απευθύνεται σε παιδιά με διανοητική αναπηρία (ηλικίας 2 έως 8 ετών).
Από τα μαθητικά μου χρόνια με διακατείχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες γύρω από τη ζωγραφική και τη συγγραφή στίχων. Το διάστημα που ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο ενεργά με τη ζωγραφική ήταν όταν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο διότι βρισκόμουν στην κατάσταση της ανεργίας. Άρχισα με απλά σκίτσα με μολύβι και κάρβουνο και στη συνέχεια δούλεψα το χρώμα. Στη πορεία ανακάλυψα την έφεσή μου και στην βυζαντινή αγιογραφία.
Στα πλαίσια της εθελοντικής μου δράσης ανέλαβα στο σύλλογο Πίστη να ζωγραφίσω θέματα για παιδικά δωμάτια λόγω της μεγάλης μου ευαισθησίας και αγάπης
προς τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια είμαι εθελόντρια και στο σύλλογο Λάνασσα.
Καλλιτεχνικές δεξιότητες: Ενεργό μέλος του Ομίλου Καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης ART-ιον.
11/7/2016: Εικονογράφηση του κειμένου «Ο πεύκος» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Δημοσιεύτηκε στο blog «Ένα κείμενο, μία εικόνα».
3/7/2016: Εικονογράφηση του κειμένου «Η Τούλα στη ταβέρνα» της Ελένης Δραγάση. Δημοσιεύτηκε στο blog «Ένα κείμενο, μία εικόνα».
Συμμετείχα σε επτά(7) ομαδικές εκθέσεις.
21-22 Ιουνίου 2018: συμμετείχα με τέσσερις βυζαντινές εικόνες στο τμήμα της αγιογραφίας στην έκθεση που διοργάνωσαν τα Εικαστικά Εργαστήρια του δήμου Λαμιέων.
8-9 Οκτωβρίου 2016: συμμετείχα με έξι έργα μου στην έκθεση που διοργάνωσε ο Όμιλος Καλλιτεχνών ART-ιον με θέμα: Πολιτιστικό Φθινόπωρο Τέχνης.
11-19 Ιουνίου  2016: συμμετείχα με τρία έργα μου στην Πανελλήνια έκθεση Λαμίας.
19/10/2015-21/11/2015: συμμετείχα με τρία έργα μου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», με θέμα: Αφιέρωμα στο Λεωνίδα.
9/5/2015-17/5/2015: συμμετείχα με έργα μου στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας με τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων.
11/6/2015-13/6/2015: συμμετείχα στην Υπαίθρια Ομαδική Έκθεση στα «Στενά της Λαμία».
29/8/2015: συμμετείχα στην Υπαίθρια ομαδική έκθεση του Ομίλου Καλιτεχνών Λαμίας ART-ιον.
Θέλω να ευχαριστήσω την κα. Γιώτα Κοτσαύτη για την εμπιστοσύνη της και που για δεύτερη φορά μου αναθέτει να εικονογραφήσω  κείμενα για το blog της «Ένα κείμενο, μία εικόνα».
...
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.
Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;