Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Φάε ένα μήλο, αλλά μάθε ότι…



-Ωραία θέση πήραμε σήμερα δε συμφωνείς;

-Τι να συμφωνήσω, πως η θέση μας είναι ωραία, γιατί μας βλέπουν όλα τα μάτια και μας λιγουρεύονται κι όπου να ’ναι θα εξαφανιστούμε στο… μεγάλο ταξίδι;

-Τέλος πάντων, κάνω πως δεν ακούω πολλά-πολλά γιατί δεν είναι της ώρας να τα λέμε, μέρες που είναι.

Όσο χρόνο έχω, θα σου μιλήσω για την ευτυχία μου, έτσι όπως προέκυψε από ένα μεγάλο ταξίδι.
Πέρυσι το χειμώνα η κυρία  Αλεξάνδρα, με αγόρασε από το πανέρι των βιολογικών προϊόντων. Να έβλεπες ,τι χαρά είχε, όταν ο Μπάμπης ο πωλητής μου, της είπε: βεβαίως έχω μήλα δείτε τα, κι εμείς χαμογελάσαμε που θα φεύγαμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, από το πανέρι του Μπάμπη.

Με τη βιοδιασπώμενη σακούλα ταξίδεψα ως τον πάγκο της κουζίνας της και στρώθηκα, όπως τώρα, καλή ώρα, στη μεγάλη φρουτιέρα…



Η κυρία Αλεξάνδρα, επειδή είναι υπερβολικά καθαρή, με σκέπασε με ένα τούλι για να μη σκονίζομαι. Ένα απόγευμα του Γενάρη άκουσα που έλεγε: καιρός να κάνω δίαιτα, αρκετά έφαγα στις γιορτές, να, πετάχτηκε η κοιλιά μου, έβαλα σίγουρα δυο κιλά και βάλε.

Δεν έχασε χρόνο με βούτηξε από τη φρουτιέρα μ’ έβαλε κάτω από τη βρύση με έπλυνε καλά και την ώρα που με σκούπιζε έλεγε: αχ ποιος ξέρει κι εσείς τι δηλητήρια έχετε πάνω σας, τάχα μου βιολογικά, και γιατί παρακαλώ δε σαπίζετε, πώς διατηρείσθε ε;



Άστα να πάνε μαζί με όλα τα άλλα ας πάει κι αυτό.

Αυτό, ήμουν εγώ που κάθισα στο μεγάλο πορσελάνινο πιάτο, δίπλα στο μικρό κοφτερό μαχαίρι, που δεν έβλεπε την ώρα να με καθαρίσει και μάλιστα αριστοτεχνικά με τη μία.

Τότε η κυρία Αλεξάνδρα σήκωνε το χέρι ψηλά και το καλό μαχαιράκι της για να φανεί η τσαχπινιά της!



Η φλούδα μου, τοποθετήθηκε προσωρινά στο ειδικό κουβαδάκι της κουζίνας, λέω ειδικό γιατί η νοικοκυρά μας, δεν μας ανακάτευε με τα αποφάγια. Το σώμα μου το φρουτένιο, έγινε φέτες και οι σπόροι μου, μείνανε στην άκρη και κοιτούσαν την αρχή της δίαιτας της κυρίας μου, με… τη δική μου θυσία. Έτρωγε και μονολογούσε: όντως είναι πεντανόστιμο, τραγανό και ζουμερό, νόστιμο και γευστικό.

Έτσι φαγώθηκα, καταναλώθηκα και βοήθησα την κυρία Αλεξάνδρα να περάσει μια καταπληκτική βραδιά μ’ ένα τόσο ελαφρύ πλην όμως νοστιμότατο έδεσμα.



Σας έλεγα για τα υπολείμματα του κορμιού μου, όλα τακτοποιήθηκαν δεόντως. Η φλούδα μου πήγε μαζί με άλλες στον ειδικό κάδο για κομποστοποίηση και τα κουκούτσια αφέθηκαν σε μια γωνιά επίτηδες προς χρήση.

-Τι είναι  κομποστοποίηση;

Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης και …αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της!



-Είχα φτάσει στα κουκούτσια!

Σε λίγο καιρό λοιπόν, η κυρία μου, απεφάσισε να τα φυτέψει σε μια γλάστρα και για να μη σας τα λέω όλα, αφού τα ξέρετε, έφτασα να γίνω πάλι ένα ωραιότατο μήλο και να περιμένω στη νέα θέση μου το νέο επισκέπτη που θα με καταναλώσει ή σαν επιδόρπιο ή σαν έδεσμα αντί φαγητού ή θα φτιάξει μια ωραιότατη μηλόπιτα και ό,τι άλλο βάνει ο νους του ανθρώπου.



-Ε, καλά  και τι σε κάνει να τα λες όλα αυτά, την ώρα που προορίζεσαι για κατανάλωση;

-Να, δεν είναι μόνο να καταναλώνει κανείς κάτι, αλλά ο τρόπος που το καταναλώνει, παίζει  ρόλο  στη ζωή του. Ο άνθρωπος την κάνει καλή ή άσχημη τη ζωή, με τη συμπεριφορά του, ακόμα και απέναντι σε αυτά που τρώει.

-Έχεις δίκιο, να, που δεν το είχα σκεφτεί. 

-Σε προβλημάτισα ε!

-Ναι, έστω και λίγο, πριν το τέλος.

-Έτσι είναι ,όλα έχουν αρχή και τέλος όπως και η ιστορία μας, δε συμφωνείς;

-Συμφωνώ αλλά από τη φρουτιέρα που θα βρεθούμε;

-Στον προορισμό μας φυσικά όπως πρέπει, το κάθε πράγμα στη θέση του.

-Ναι, στη θέση του, έχεις δίκιο.

ΑΝΝΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ-ΤΣΙΟΥΛΠΑ (ανέκδοτο κείμενο)


Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας παιδικών βιβλίων Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 φιλοξενούνται στη στήλη και ανέκδοτα κείμενα νέων δημιουργών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Τη σημερινή εικόνα έκανε η Αγγελίνα Λάμπρου.



Η Αγγελίνα γεννήθηκε το 1991 και ζει στην Κύπρο. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής και έκανε μεταπτυχιακό στην Ανάπτυξη Προγραμμάτων.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: angelina-8ea@live.com
Το κείμενο έγραψε η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά.



Η Άννα Ευστρατίου Δεληγιάννη γεννήθηκε το 1960 στις Μακρυλιές Σαμοθράκης Ν. Έβρου.
Σπουδές: Αποφοίτησε το 1977 από το εξατάξιο Γυμνάσιο Σαμοθράκης.

Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εργασία: εργάζεται ως Φιλόλογος στο 4ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ως υποδιευθύντρια.

Συγγραφικό έργο: Είναι ποιήτρια και συγγραφέας, αρθρογράφος-δοκιμιογράφος,   κριτικός λογοτεχνίας και με αυτή την ιδιότητα παρουσιάζει από το 1994 το έργο Ελλήνων συγγραφέων ποιητών και πεζογράφων.

Το 2011 διακρίθηκε σε διαγωνισμό διηγήματος με το διήγημα Τρίτη Ηλικία.

Γράφει έμμετρες ιστορίες και παραμυθοϊστορίες, διηγήματα που δημοσιεύονται σε ανάλογες διαδικτυακές σελίδες,  όπως στο  «Ιπτάμενο Κάστρο», «one story»14-12-2012. 

Ηλεκτρονικά βιβλία: Τεθλασμένη ζωή-εκδόσεις Σαΐτα, Εσωτερικός Μετανάστης στο Εξωτερικό-εκδόσεις τοβιβλίο.νετ.

Ο αναγνώστης θα τη συναντήσει και στη σελίδα http://douridasliterature.com/annaDeligianni.html ,και σε άλλες  σελίδες ,αναγράφοντας το όνομά της.

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο .Πολλά άρθρα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Βήμα-Γνώμες online και ελευθεροτυπία. 

Σε ό,τι αφορά τη Σαμοθράκη, επειδή λατρεύει τη ντοπιολαλιά, έγραψε ένα λεξικό και αφηγήματα τα οποία έλαβε τον Α’ Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών το 2013.

Κοινά-κοινωνική προσφορά: Ασχολήθηκε επί σειρά ετών από διάφορες θέσεις με τα κοινά, και το 2007 ήταν υποψήφια βουλευτής στο Ν. Έβρου.

Για την εθελοντική της προσφορά τιμήθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης το 2012.

Οικογενειακή κατάσταση: είναι παντρεμένη με τον εκπαιδευτικό Γιώργο Τσιουλπά και έχει δυο παιδιά ,τον Χαρίλαο και την Τριανταφυλλιά.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;