Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Τα Χριστούγεννα της μέλισσας



Το χειμώνα οι μέλισσες δεν αποχωρίζονται τη ζεστή τους κυψέλη. Μένουν μέσα, κρυμμένες καλά και προστατεύονται από το κρύο και το χιόνι μέχρι ο καιρός να καλυτερεύσει και να έρθει η άνοιξη. Το ίδιο έκανα κι εγώ με τις φίλες μου πέρσι τα Χριστούγεννα. Ούτε σκέψη να βγούμε έξω! Νιώθαμε τον παγωμένο αέρα που σφύριζε απ’ έξω και ταρακουνούσε ολόκληρη την κυψέλη μας πού και πού…

Μέσα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική. Ετοιμάζαμε μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή και για μια ακόμη φορά οι εργατικές μέλισσες δεν σταματούσαν ούτε λεπτό! Έφτιαχναν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές: μελομακάρονα φυσικά, κουραμπιέδες με μέλι, μελογαλοπούλα, σαλάτα με ζωμό από μέλι, τούρτα με βασιλικό πολτό και τόσα άλλα!

Στόλιζαν τους τοίχους με κατασκευές από κερήθρες και φρόντιζαν για τη μουσική: θα ακούγαμε το συγκρότημα «Μέλισσες!». Όλα έπρεπε να είναι έτοιμα για το βράδυ το Χριστουγέννων!

Στη δική μου ομάδα η βασίλισσα είχε αναθέσει το στολισμό του δέντρου.

Στην περίπτωσή μας βέβαια το δέντρο θα ήταν απλώς ένα κλαδάκι από έλατο. Αλλά πού να το βρούμε; Την απάντηση την ξέραμε… Όμως κοιτάζαμε η μια την άλλη με νόημα και καμία δεν τολμούσε να βγει έξω και να βρει το κλαδάκι. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Όποια το επιχειρούσε είτε θα παρασυρόταν από τον αέρα είτε θα πάγωνε από το κρύο… Κι αν άρχιζε να πέφτει και το χιόνι τότε η τραγωδία ήταν βέβαιη! Από την άλλη μεριά δεν μπορούσαμε και να απογοητεύσουμε όλες τις υπόλοιπες μέλισσες που περίμεναν πώς και πώς αυτήν τη γιορτή.

Τελικά αποφασίσαμε να ρίξουμε κλήρο. Και όπως καλά μαντέψατε κληρώθηκα εγώ! Η καρδούλα μου κόντευε να σπάσει! Τώρα το πιο σημαντικό κομμάτι της γιορτής εξαρτιόταν από μένα! Ένιωθα την ευθύνη να με βαραίνει. Όμως κάθε σωστή μέλισσα αναλαμβάνει πάντα τις ευθύνες της και δεν το βάζει εύκολα κάτω στα δύσκολα! Οπλίστηκα, λοιπόν, με θάρρος και… με ένα πολύ ζεστό κασκόλ κατευθύνθηκα προς την έξοδο.

Τα νέα είχαν διαδοθεί και όλες οι μέλισσες είχαν σταματήσει τις δουλειές τους και είχαν στρέψει τα μάτια τους πάνω μου. Άλλες με κοιτούσαν λυπημένες και άλλες με θαυμασμό. Ήμουν ακριβώς μπροστά στην  πόρτα της εξόδου όταν άκουσα τη φωνή της βασίλισσάς μας: «Η μέλισσα αυτή είναι αποφασισμένη να κάνει το καθήκον της και να διακινδυνεύσει για όλες εμάς. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε μέλισσες; Ακριβώς το ίδιο! Και αν το νόημα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη για τους άλλους αυτή είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε ότι ξέρετε να γιορτάζετε τα Χριστούγεννα!»

Και τότε έγινε κάτι πραγματικά απίστευτο! Η βασίλισσα φόρεσε το σκούφο και το κασκόλ της και με ακολούθησε. Οι υπόλοιπες οργανώθηκαν αμέσως: άλλες έφτιαξαν μια μελισσοαλυσίδα και με κράταγαν για να μη με παρασύρει ο αέρας, άλλες κράταγαν με όλη τους τη δύναμη ανοιχτή την πόρτα, άλλες άναβαν φωτιές για να κρατήσουν το χώρο ζεστό και άλλες ετοίμασαν πρόχειρο ιατρείο σε περίπτωση που γύριζα παγωμένη! Πετώντας προσεχτικά λίγο πιο πέρα από την κυψέλη μας κατάφερα να βρω πεσμένο κάτω από ένα έλατο το κατάλληλο κλαδί και σε λίγη ώρα όλα είχαν τελειώσει καλά!

Μόλις το πήρα με τράβηξαν αμέσως μέσα και το ζεστό τους χειροκρότημα έκανε εκείνα τα Χριστούγεννα τα καλύτερα που έχω ζήσει!

Περιοδικό Παράθυρο Junior

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 φιλοξενούνται στη στήλη και ανέκδοτα κείμενα νέων δημιουργών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Τη σημερινή εικόνα έκανε η Ελευθερία Λυτριάνη.


 
Η Ελευθερία γεννήθηκε το 1983 και ζει στη Λάρισα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων –Παιδοκόμων (Τ.Ε.Ε  Λάρισας Β΄ Κύκλου). Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια (θεατρικού παιχνιδιού, Προγράμματα Προσχολικής Εκπαίδευσης και διαθεματικής διδακτικής προσέγγισης). Έχει εργαστεί ως βρεφονηπιοκόμος σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Στοιχεία επικοινωνίας: eleftherialitriani@gmail.com
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα της στήλης «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;