Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Η αλεπού και το έλκηθρο



Σε πολλές κουλτούρες, κυρίως ευρωπαϊκές, η αλεπού συμβολίζει την πονηριά. Σε άλλες είναι ο λαγός (Άπω Ανατολή), η αράχνη (Ινδιάνοι Β. Αμερικής) ή το τσακάλι (Αφρική, Λατινική Αμερική) που παίζουν τον ίδιο ρόλο. Οι Λάπωνες (ή Σάμι, όπως προτιμούν να αποκαλούνται) είναι μια φυλή που ζει στον αρκτικό κύκλο, στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ρωσίας. Ο μύθος συναντάται με διάφορες παραλλαγές σε πολλές χώρες.

Μια αλεπού έβγαλε το κεφάλι της από την φωλιά της ελπίζοντας να δει κάτι που θα έσπαζε τη μονοτονία της χειμωνιάτικης μέρας. Μάταια όμως αναζήτησε κάτι συναρπαστικό: ούτε ένα πουλί στον ουρανό, ούτε μια πολική νυφίτσα στο έδαφος.

Ξαφνικά άκουσε από μακριά κάποιο θόρυβο. Έμπειρη καθώς ήταν στους ήχους, κατάλαβε αμέσως τι συνέβαινε: κάποιος χωρικός με το έλκηθρό του που το έσερναν τάρανδοι πήγαινε να πουλήσει ψάρια και άλλες πραμάτειες στο παζάρι του γειτονικού χωριού.

Το θεώρησε ευκαιρία για κάποια περιπέτεια και σε λίγο είχε ξαπλώσει καταμεσής στον δρόμο κάνοντας την ψόφια.

Ο οδηγός είδε την ωραία γούνα στον δρόμο, σταμάτησε, άρπαξε την αλεπού και την έριξε πίσω του στο έλκηθρο, εκεί που έβαζε διάφορα χρειαζούμενα εργαλεία. Η αλεπού χρειάστηκε να δαγκώσει τη γλώσσα της για να μην ουρλιάξει καθώς έπεσε πάνω σε κάποια μυτερά αντικείμενα.

Εκείνος συνέχισε τον δρόμο του, αλλά, στο μεταξύ, η αλεπού είχε καταφέρει να πηδήσει από το έλκηθρο και σε λίγο να βρίσκεται ξάπλα καταμεσής στον δρόμο.

Ο χωρικός σταμάτησε πάλι, άρπαξε τη νέα αλεπού και την έριξε στο τμήμα του έλκηθρου που είχε τα κουτιά με τα πράγματα που θα πουλούσε στο παζάρι.

Πάλι η αλεπού ξέφυγε και βρέθηκε σε λίγο στη μέση του δρόμου κάνοντας την ψόφια.

— Τύχη κι αυτή σήμερα! έκανε ο χωρικός. Συνάντησα τρεις αλεπούδες με την ίδια καταπληκτική γούνα σε λιγότερο από μια ώρα!

Τη «νέα» αλεπού την έριξε στο τελευταίο κομμάτι του έλκηθρου, εκεί που είχε τα ψάρια για το παζάρι. Αυτό περίμενε κι εκείνη: έκοψε με τα δόντια της το σχοινί που συνέδεε αυτό το κομμάτι με το υπόλοιπο έλκηθρο.

Ενώ ο χωρικός συνέχιζε χαρούμενος τον δρόμο του, η αλεπού μετέφερε με την ησυχία της τα ψάρια στη φωλιά της, έχοντας περάσει μια συναρπαστική και χορτάτη μέρα. 

Όσο για τον χωρικό κατάλαβε ότι κάτι στραβό είχε συμβεί όταν βρέθηκε στο παζάρι και θέλησε να πουλήσει τα ψάρια του και τις «τρεις» αλεπούδες που είχε μαζέψει στον δρόμο.

Andrew Lang, The Brown Fairy Book (London: Longmans, Green, and Company, 1904) No copyright mentioned.

(Λαπωνία) 
     
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΓΟΥΤΑΣ, Η Σοφία των Λαών, εκδόσεις Σαΐτα.


Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Αναστασία Τσούνη.


Η Αναστασία γεννήθηκε το 1984. Μεγάλωσε στο Διδυμότειχο και έζησε εκεί μέχρι το 2001, οπότε και έφυγε για σπουδές. Από τότε ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. 

Οι βασικές σπουδές της είναι πάνω στα Παιδαγωγικά, καθώς το 2005 πήρε το πρώτο της πτυχίο, στο τμήμα Βρεφονηπιοκομίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το 2010 τελείωσε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και το 2014 αρίστευσε στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κατεύθυνση «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες». Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως Βρεφονηπιοκόμος και τα τελευταία χρόνια είναι αναπληρώτρια δασκάλα γενικής και ειδικής αγωγής.

Τρέφει μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε καλλιτεχνικό, καθώς ασχολείται από μικρή ηλικία με τη ζωγραφική, το θέατρο, τη μουσική και το τραγούδι. Το παιδικό βιβλίο τη γοητεύει και όνειρό της είναι κάποια μέρα να γράψει το δικό της βιβλίο και -γιατί όχι;- να το εικονογραφήσει!
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.


Η σελίδα «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;