Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Δευκαλίωνας και Πύρρα



Κάποτε ο Δίας οργίστηκε, γιατί οι άνθρωποι είχαν γίνει κακοί και ασεβείς. Αποφάσισε λοιπόν να τους εξαφανίσει με κατακλυσμό. Για εννέα μέρες και εννέα νύχτες έβρεχε ασταμάτητα. Τα νερά σκέπασαν τα πάντα.

Από τον κατακλυσμό σώθηκαν μόνο ο Δευκαλίωνας και η γυναίκα του η Πύρρα, γιατί ήταν καλοί άνθρωποι. Αυτούς τους είχε συμβουλεύσει ο Προμηθέας να φτιάξουν μια κιβωτό και να κλειστούν μέσα. Η κιβωτός έπλεε στα νερά που πλημμύρισαν τη γη. Όταν οι βροχές σταμάτησαν, η κιβωτός άραξε στην κορυφή του Παρνασσού.


Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα βγήκαν έξω κι έκαναν θυσία στο Δία για να τον ευχαριστήσουν. Ο Δίας τότε έστειλε το θεό Ερμή να του πει ότι όποια χάρη ζητήσουν, θα πραγματοποιηθεί. Εκείνοι είπαν ότι ήθελαν κι άλλους ανθρώπους γύρω τους. Σύμφωνα με τη συμβουλή του Ερμή, καθώς περπατούσαν, έριχναν πέτρες πίσω τους. Οι πέτρες που έριξε ο Δευκαλίωνας έγιναν άνδρες’  οι πέτρες που έριξε η Πύρρα έγιναν γυναίκες. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα αργότερα απόκτησαν πολλά παιδιά.

Το πρώτο τους παιδί ήταν ο Έλληνας. Σ’  αυτόν όφειλαν το όνομά τους οι Έλληνες.

Στα πολύ παλιά χρόνια, Ιστορία Γ’ Δημοτικού, ΟΕΔΒ, 1996 (ΙΑ’  έκδοση)

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Γεωργία Κοκκινάκη.


Τελείωσα τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Ως δασκάλα δούλεψα σε πολλά μέρη όπως: Πάρο, Σαντορίνη, Αριδαία, Βερολίνο… 

Είμαι εγγονή, κόρη, ανιψιά και σύζυγος εκπαιδευτικών. Η ίδια ως εκπαιδευτικός ασχολούμαι με τη ζωγραφική, τις κατασκευές, τη συγγραφή ποιημάτων, θεατρικών  και παραμυθιών για τις ανάγκες της δουλειάς μου ώστε να εμπλουτίζω και να κάνω ελκυστικό το μάθημα.

Σήμερα ζω και εργάζομαι στο Κιλκίς με τον σύζυγό μου και τα τρία παιδιά μας.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;