Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Πώς έγινε το φεγγάρι



Στα πολύ παλιά χρόνια, έλαμπαν στον ουρανό δυο ήλιοι. Σαν βασίλευε ο ένας, έβγαινε ο άλλος και πάνω στη γη ήταν πάντοτε μέρα. Οι καφτές αχτίνες βασάνιζαν τους ανθρώπους και η μεγάλη ζέστα έκαιγε το κάθε τι. Τα χωράφια ήταν άνυδρα σαν πέτρα. Κι αν κάτι φύτρωνε στη γη, οι άνθρωποι ήταν υποχρεωμένοι, για να προστατέψουν τη σοδειά, ν’ απλώνουν τέντες από πάνω.

Μα αυτό δεν ήταν όλο. Κι ο ουρανός ήταν αλλιώτικος κείνο τον καιρό από σήμερα. Ήταν τόσο χαμηλός που οι άνθρωποι, σαν χτύπαγαν το στάρι, σκόνταφταν πάνω του με τον κόπανο.

Κάποτε έγινε κι ένας άνθρωπος έφτιαξε μπίρα με κεχρί. Σαν τέλειωσε στη δουλειά του, του έμεινε λίγο ζεστό νερό στο καζάνι. Πήρε το καζάνι με τα δυο του χέρια και το πέταξε πέρα μακριά. Μα στάθηκε απρόσεχτος και πέταξε το νερό κατάφατσα στον ένα ήλιο. Το καυτό νερό έκαψε τον ήλιο. Ο ήλιος αρρώστησε, έχασε τη λάμψη του και έγινε φεγγάρι. Από κείνο τον καιρό, έχουμε τη μέρα και τη νύχτα.

Τώρα όμως ο ουρανός είναι πιο ψηλός. Μια μέρα οι άνθρωποι έβαλαν μαζί τη δύναμή τους και τον έσπρωξαν ίσαμ’ εκεί που είναι τώρα. Από κείνο τον καιρό, κανένας δεν χτυπά πια τον ουρανό με τον κόπανο και ο κόσμος δεν δυσκολεύεται πια στη δουλειά του.

(Ταϊβάν)

Παγκόσμια Ανθολογία Παραμυθιού
(400 παραμύθια από 100 χώρες), εκδόσεις Ανθολογία, τόμος 1.

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Kathy Lau.


Γεννημένη στην Αθήνα το 1978 και μητέρα τριών παιδιών.

Λάτρης της φωτογραφίας, της ζωγραφικής και της αγιογραφίας. Αρθρογράφος σε ιστοσελίδα ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς και ηχολήπτρια σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;